Türk Lirası'nın dolar ve euro karşısında tarihi kaybını yaşaması ve Merkez Bankası'nın rezervleri ile ilgili endişeler, Türkiye'nin ekonomi gündeminin öncelikleri arasında yer alsa da Avrupalı iş ortaklarını da ilgilendiriyor.
63 milyar dolar değerinde varlığı yöneten Birleşik Krallık merkezli finans şirketi Record Currency Management'ın Makro Strateji Müdürü John Floyd'a göre Türkiye'deki kırılganlık gelecek aylarda Avrupa'ya da sıçrayabilir.
Bloomberg News'tan Selçuk Gökoluk'a konuşan Floyd, Türkiye'nin piyasalarda yaşadığı karışıklığın Avrupa bankaların bilançosunda hissedileceği beklentisiyle, İspanya, Fransa ve İtalya devlet tahvilleri ve euro için kısa pozisyon aldığını söyledi.
Arjantin kur krizini ve 1998'deki Asya krizini tahmin ettiğini söyleyen 25 yıllık finans uzmanı, "Lira'daki kayıp ve net döviz rezervlerinin negatifte olması bir yandan batık kredi riskini büyütürken diğer yandan gelişmiş piyasalar için işlem fırsatı sunuyor" ifadelerini kullandı.
"Bu Türkiye'yi ilgilendiren bir konu ancak yalnızca Türkiye'nin problemi değil" diyen Deutsche Bank'ın eski ekonomisti Floyd, Avrupa'nın da zor bir dönemden geçtiğini, ekonomilerinin koronavirüs salgını ile zayıfladığını, işsizliğini yükseldiğini, borç seviyelerinin çok yüksek olduğunu ve tek para birimiyle kısıtlanmış olduğunu söyledi.
Yabancı bankaların Türkiye'deki işlemleri 2018'deki kur krizinden bu yana düşüş eğiliminde. Ancak Uluslararası Ödemeler Bankası'nın verilerine göre 2019 sonu itibariyle yurt dışındaki bankaların Türkiye'den 166 milyar dolar alacağı var. Bunda aslan payı ise Avrupalı bankaların.
Türkiye ekonomisinde yüzde 4 daralma beklentisi sürerken, Türk Lirası 2020 başından bu yana yüzde 20'den fazla değer kaybetti. Türk tahvillerinin sigorta maliyeti ise neredeyse iki katına çıktı.
Floyd'a göre Türkiye'de borç alan kurumlar, liradaki kayıp nedeniyle yabancı para cinsinden borçlarını ödemede zorlanacak. Bu da Avrupalı bankalardaki sorunlu kredileri artıracak.
Floyd, "Türkiye'den Avrupa'ya doğru olan risk, Avrupalı bankaların Türkiye'deki banka ve kurumlarla olan bağlantısı yoluyla tekrar geri dönecek" dedi.
Avrupa Birliği'nin, pandemide en fazla vaka ve ölüm sayısına ulaşan İtalya ve İspanya başta olmak üzere Birlik içerisindeki ülkeler için bir fon oluşturduğunu hatırlatan Floyd, "Ancak bu durum, çevre ülkelerdeki bozulmayı durdurmayacak. İtalya'ya ayrılan fon, ülkenin gelecek birkaç yıldaki finansal ihtiyaçlarının yüzde 10'unu ancak karşılıyor" dedi.
John Floyd, "İtalya, İspanya ve Fransa gerçekten çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Kovid için oluşturulan paket doğru yönde mi? Kesinlikle. Peki, problemleri çözmek için yeterli mi? Asla" diye konuştu.
Independent Türkçe, Bloomberg