Hollywood filmlerinde rol alan Faslı çocuklar yoksulluk içinde yaşıyor

Varzazat’da çekilen ve kentin çocuklarının rol aldığı uluslararası çaptaki filmler arasında Killing Jesus, Game of Thrones, Prison Break ve King Tut filmleri yer alıyor

Game of Thrones dizisinin bazı bölümleri Fas’ta çekildi. (Sosyal medya siteleri)

Fas’ın Varzazat kentindeki çocuklar, "Afrika’nın Hollywood’unda" çekilen uluslararası filmlerde figüran olarak rol alıyorlar. Bu filmlerde rol alarak geçici bir ün kazansalar da filmlere olan talebin azalmasıyla kısa bir süre sonra bu şöhretleri sona eriyor. Bu nedenle bu durum, özellikle yıldız olmak için okullarını bırakan çocuklarda psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Fas'ın güneydoğusundaki Varzazat kenti, birçok uluslararası filmin çekilmesinin ardından uluslararası üne kavuşarak "Afrika'nın Hollywood'u" olarak kabul edilmeye başladı.

Geçinmenin yolu

Melike, küçük çocuklarını Varzazat kentinde çekilen uluslararası sinema filmlerine figüran olarak dahil etti. Yaptığı açıklamada "Çocuklarım başta Killing Jesus olmak üzere adını hatırlamadığım birçok filmde rol aldı. Sinemada çalışmaları geçim kaynağımız oldu" dedi.

Melike, Independent Arabia ile gerçekleştirdiği röportajda "Başka bir işimiz bulunmuyor. Benim bir mesleğim yok, sinemada mevsimlik işçi olarak çalışmak geçimimizi garantilemek için tek yolumuz" dedi.

Varzazat’da çekilen ve kentin çocuklarının rol aldığı uluslararası çaptaki filmler arasında Killing Jesus, Game of Thrones, Prison Break ve King Tut filmleri yer alıyor.

Çocuklarım okumayı bıraktı

Melike, çocuklarının filmlerde çalışabilmeleri için belli bir yaş aralığında olması gerektiğini, 15 yaşına geldikten sonra filmlerde onlara olan talebin azaldığını belirtti.

Beş çocuk annesi Melike, "Bütün çocuklarım okulu bıraktı ve zamanlarının çoğunu evde, bir filmde çalışma fırsatını bekleyerek geçiriyorlar" dedi.

Melike, çocuklarının sinema filmlerine katılmalarının psikolojilerine etkileriyle ile ilgili yöneltilen soruya şu cevabı verdi:

"Daha önce filmlerde yer alan diğer çocukların rol almak için istenmediklerini gördüklerinde üzülüyorlar. Özellikle şu an 17 yaşında olan kızım, artık filmlerde figüran olarak devam etmek istemiyor. Dünya yıldızlarının yanında küçük bir kız olarak rol alırken ünlü bir oyuncu olmayı hayal etti. Şu an mevcut gerçekliğini reddediyor."

Varzazat kentinin en ünlü figüranı olan ve yabancı filmlerden birinde Usame Bin Ladin rolünü oynadıktan sonra Bin Ladin lakabıyla anılmaya başlayan Abdülaziz Boydnayen, filmlerde oynayan çocukların psikolojik etkilere maruz kalmamaları için mücadele ediyor. Bu amaçla, Taourirt kasabasındaki anneleri uluslararası filmlere katılan küçük çocuklarının üzerinde oluşacak psikolojik etkiler konusunda eğitmek için çalışıyor. Anneleri, sinemada çalışmanın geçici olduğu konusunda bilgilendirerek çocuklarını eğitimlerine devam etmeleri için cesaretlendirmelerini tavsiye ediyor.

"Bu alanda çalışmaya devam etmeyi hayal ediyorum"

Taourirt kasabasındaki çocuklar uluslararası filmler hakkında sohbet ediyorlar, ABD’li yönetmenlerin ve oyuncuların isimlerini ezberliyorlar. 13 yaşındaki Meryem, "Ailemin geçimini sağlamak için sinemada çalışıyorum ve bu alanda çalışmaya da devam etmeyi hayal ediyorum. Önemli filmlere katıldığımda ve önemli yönetmenlerle yakın çalıştığımda çok mutlu oluyorum" açıklamasında bulundu.

Okulu bırakmak

Varzazat kentindeki sosyal gelişim araştırmalarına göre 2016/2017 okul sezonunda bölgedeki okulu bırakma olgusu en fazla Taourirt bölgesinde kaydedildi.

Taourirt mahallesindeki çocuklar, kadınlar ve erkekler uluslararası sinema filmlerinde figüranlar olarak çalışarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu durum, çocukların sinemada figüran olarak çalışmasının gittikçe yayılan bir fenomene dönüşmesine yol açtı.

Varzazat kentinin Gençlik Konseyi Başkanı Rıdvan Jakha, The Independent Arabia’ya verdiği röportajda "Filmlerde çalışan çocukların aile ortamından mahrum oldukları için annelerinden koparılmış çocuklar olduğunu" söyledi.

Çoğu çocuk travma geçiriyor

Rıdvan Jakha açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bir Avrupa filminde yer alan bir çocuk vardı. Başrole yakın bir rolde oynadı. Ancak bu alanda devam etmedi. Çünkü bu alanda eğitim ve öğretim merkezi yok. Onu çalışmalarına devam etmesi için teşvik edecek bir ortama sahip değil. Çocukların uluslararası filmlere katılmaları psikolojilerini etkiliyor ve çoğu eğitimlerine devam etmiyor, okulu erken yaşta bırakıyor. Çocuklar filmlerde çalışacaklarsa psikolojik takibe tabi tutulmaları ve filmdeki çalışmalarının geçici olduğunu anlamaları sağlanmalı. Çocukların çoğu, filmlerde rol almaları istenmediğinde travma yaşıyor. Varzazat’da çekim merkezlerimiz olmasına rağmen yetenekli çocukları yetiştiremiyoruz. Çünkü bir sinema salonumuz veya sinema enstitümüz yok."

Çocuklar korunmalı

Jakha açıklamasının devamında çocukların haklarının korunması gerektiğini vurguluyor:

"Sivil toplum kuruluşları olarak çocukların okul zamanlarında filmlerde oynamaları ve korunmaları gerektiğini öneriyoruz. Şehirdeki figüranlık derneklerinin kendi aralarında birleşerek sinema alanında çalışan çocukların haklarını savunmaları, sinema alanında yetenekli çocukların yetkin hale getirilmesi için sinema eğitim merkezleri kurulması gerektiğini savunuyoruz."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Semra Yıldırım

https://www.independentarabia.com/node/150881

DAHA FAZLA HABER OKU