Endonezya’da tsunami felaketinde ölü sayısı 429'a çıktı

Güney Asya'nın adalar ülkesi Endonezya'da 23 Aralık'ta gerçekleşen tsunamide bilanço ağırlaşırken ülkede erken uyarı sisteminin çalışmadığı ile ilgili tartışmalar sürüyor

6

Endonezya’nın Cava Adası’na bağlı Banten eyaleti tsunami felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden oldu. (Reuters)

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB)'den yapılan açıklamaya göre pazar günü Cava ve Sumatra adalarını vuran tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısı 429'a yükseldi. Yaralı sayısı ise bin 500'ün üzerinde.  

BNPB Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho twitter hesabından yaptığı açıklamada vandalizm, teknik sorunlar ve yetersiz finansal kaynak nedeniyle, tsunami erken uyarı sisteminin 2012'den bu yana çalışmadığını söylemişti.  

Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin neden olduğu tsunami ile ilgili olarak Nugraho şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Anak Krakatau, hâlâ her yıl 4-6 metre büyüyor ve hemen hemen her gün faal. Endonezya’da 127 volkan bulunuyor. Bu, dünyadaki yanardağların yüzde 13’ü. Bazıları denizin altında ya da tsunamiye neden olabilecek küçük adaların üzerinde. Endonezya, deniz altı toprak kaymaları ve volkanik patlamalara karşı bir an önce erken uyarı sistemini geliştirmeli. 1992’de Maumere’de, 2018’de Palu’daki tsunamiler, denizaltı toprak kaymaları sonucu oluşmuştu. Sel, toprak kayması, volkanik patlamalar, orman yangınları, kuraklık ve fırtınaların da erken uyarı sistemine ihtiyacı var." 

En yüksek ikinci seviye alarmı verilmişti 

Anak Krakatau Yanardağı'nda devam eden volkanik hareketlilikten dolayı, yeni bir tsunami tehlikesine karşı, sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyardı. 

Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede, şu ana kadar 3 binden fazla kişinin yer değiştirdiği bildirildi.

Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında, bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti. 

Müzik grubunun hayatta kalan tek üyesi eşini arıyor

Tanjung Lesung plajında verdikleri konserde felakete yakalanan ülkenin popüler müzik gruplarından Seventeen'in hayatta kalan tek üyesi Riefian Fajarsyah eşi Dylan Sahara'nın da kayıp olduğunu duyurdu. 
 


Fajarsyah, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda, sağlık durumunun iyi olduğunu, suda yüzen sahne parçalarına tutunarak hayatta kaldığını ama büyük bir şok yaşadıklarını dile getirdi. Fajarsyah, eşinin de kayıp olduğunu duyururken gözyaşlarını tutamadı.

Grup arkadaşlarının defnedildiği saatleri yazan şarkıcı, eşinin ise doğum günü olduğunu anlattı, "Bugün senin doğum günün canım, evine dön, onu bulmalıyım" sözleriyle ifade etti.

Kameralara yansıyan tsunami sonrası gitarist Herman Sikumbang, bas gitarist Muhammad Awal Purbani, baterist Windu Andi Darmawan, menajer Oki Wijaya ve sesçi Rukmana Rustam yaşamını yitirmişti.  
 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 


Üç ay önce 2 bin kişi öldü 

Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 1500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti. 

"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucunda bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU