Birleşik Krallık’ta Kovid-19 aşı denemesi bir denekte görülen "açıklanamayan hastalık" sebebiyle durduruldu

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği aşı, etkili olma ihtimali yüksek çalışmalar arasında nitelendiriliyor ve yakından takip ediliyordu

Fotoğraf: Reuters

İlaç şirketi AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının testleri, bir deneğin rahatsızlanması sonucu durduruldu.

AstraZeneca'dan yapılan açıklamada, bir denekte "açıklanamayan bir hastalığın" ortaya çıkması nedeniyle testlerin durdurulduğu kaydedildi.

Aşının testlerinin birçok ülkede yapıldığı, rahatsızlanan deneğin Birleşik Krallık’ta olduğu belirtildi.

New York Times, katılımcının omuriliği etkileyen ve genellikle viral enfeksiyonlar sonucu oluşan iltihaplı bir hastalık olan "transvers miyelit" olduğu yazdı.

Deneğin hayati tehlikesinin bulunmadığı, birkaç gün içerisinde iyileşmesinin beklendiği belirtiliyor.

Çalışmaların askıya alındığı dönemde, hiçbir deneğe aşı yapılmaması ve şimdiye kadar aşı olanların da gözetim altında tutulması gerekiyor.

"AZD1222" ismi verilen aşı çalışmalarına ABD, Birleşik Krallık, Brezilya ve Güney Afrika'da yaklaşık 30 bin deneğin katıldığı ifade ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 için çok sayıda umut verici aşı adayı olduğunu, bunların sadece etkili ve güvenli olduğu görüldüğünde kullanılacağını bildirmişti.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Kovid-19 aşı çalışmalarında uzun yol katetmiş 6-9 çalışma olduğunu, bunların Faz III klinik denemelerine girdiğini aktarmıştı. Harris, "Ancak gerçekçi zaman dilimi açısından, gelecek yılın ortasına kadar yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

 

Ajanslar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU