Suudi Arabistan'daki Cemal Kaşıkçı davasında karar: 5 kişiye 20 yıl, 3 kişiye 7-10 yıl hapis

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmüştü

Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan'da gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili davada 5 kişiye 20'şer yıl, 3 kişiye de 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Suudi savcılar, "Cemal Kaşıkçı cinayeti" davasının kapatıldığını ve 8 hükümlü hakkında son cezaların verildiğini duyurdu.

 

Savcılık sözcüsü, Cemal bin Ahmed bin Hamza Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin sanıklar aleyhinde kesin hüküm verildiğini söyledi.

El Arabiya'nın haberine göre kararın temyiz aşamasının bulunmadığı ve dosyanın kapatılarak cezaların hemen infaz edileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

ABD merkezli Washington Post yazarı Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğine giriş yaptıktan sonra kendisinden haber alınamamıştı.

Kısa süre sonra nişanlısı Kaşıkçı'nın durumunu yetkililere bildirdi ve cinayetin ortaya çıktığı süreç başlamış oldu.

Resmi işlemleri için elçiliğe giden Kaşıkçı alıkonulmuş ve elçilik binasında öldürülmüştü.

Riyad, bir süre Kaşıkçı'nın elçilikten ayrıldığını söylese de daha sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Suudi gazetecinin elçilikte yaşanan arbedede yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Aralık 2019'da Suudi mahkeme 5 kişiyi suçlu bulmuş, 3 kişiyi daha olayla ilişkili olmak suçundan tutuklayarak toplamda 24 yıl ceza vermişti.

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelisinin Muhammed bin Selman olduğunu vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU