Dünyanın en büyük nükleer bombasının patladığı anın yeni görüntüleri yayımlandı

Rusya denenen en güçlü hidrojen bombası Çar Bombası'nın hiç görülmemiş görüntülerini yayımladı

Rusya bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombanın yeni görüntülerini yayımladı.

RDS-220 ya da Çar Bombası adl hidrojen bombası Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından 30 Ekim 1961 tarihinde patlatılmıştı.

50 milyon ton TNT'den fazla patlayıca güce sahip bombanın test aşamasının daha önce hiç görülmemiş görüntülerini içeren 40 dakikalık bir belgesel, üzerindeki gizliliğin kaldırılması sonrası YouTube'a yüklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un YouTube hesabından 20 Ağustos'ta paylaşılan görüntüler, ülkenin nükleer endüstrisinin 75. yıldönümünü kutlamak amacıyla yayımlandı.

Belgeselin 28. dakikasına kadar bombanın inşasından patlatılmasına kadar geçtiği süreçler anlatılıyor.

Everest Dağı'ndan 7 kat yüksek mantar bulutu oluşmuştu

8 metre uzunluğunda ve yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki Çar Bombası o kadar büyüktü ki bir Tu-95V Sovyet bombardıman uçağı onu taşıyabilmesi için özel olarak tasarlanmıştı.

Uçaktan bırakılan bomba, Arktik Okyanusu yakınlarındaki Severni Adası kıyısında, yerden 4 bin metre yukarıda patladı.

Oluşan şok dalgası Tu-95V uçağını 120 kilometre uzakta olmasına rağmen etkilerken yer yüzeyinde bomba nedeniyle 8 metre genişliğinde bir ateş topu oluştu.

Yaklaşık 998 kilomtere uzaklıktan görülebilen patlama  gökyüzüne Everest Dağı'ndan 7 kat yüksek (67,5 kilometre) mantar bulutunun yükselmesine yol açtı.

Patlamayı hisseden Norveç ve Finlandiya'da yaşayan kişilerin evlerinin camları şok dalgası nedeniyle kırıldı. Çar Bombası ABD'nin Japonya'nın Hiroşima kentine attığı Uranyum-235 tipi atom bombasından 3 bin 333 kat daha yıkıcıydı ayrıca yine ABD'nin 1954'te denediği son hidrojen bombasından da 15 megaton daha kuvvetliydi.

ABD Başkanı Barack Obama döneminde Rusya ile ABD arasında imzalanan Yeni START (Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması) anlaşmasının yakında süresinin dolacağı ve pek de yenilenecekmiş gibi gözükmeyeceği göz önüne alındığında Soğuk Savaş dönemi çılgınlığından pek de ders alınmamış görünüyor.

Zira Rusya bir dizi yeni nükleer silah üzerinde çalışırken ABD küçük çaplık "taktik" nükleer silahları nükleer denizaltılara konuşlandırmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Times, Vice

DAHA FAZLA HABER OKU