Koronanın "pik" yaptığı Diyarbakır'da STK'lar, toplumsal duyarlılık için sokağa çıkıyor

Vaka sayısı en yüksek ilk beş kent arasında yer alan Diyarbakır'da tüm uyarı ve cezai müeyyideler işe yaramayınca STK'lar devreye girdi. "Pandemi" gündemiyle olağanüstü toplanan STK'lar, koronavirüse karşı harekete geçecek

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye genelinde son bir ayda yeniden yükseliş trendine giren koronavirüs, özellikle Güneydoğu'da etkili oluyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman ile birlikte en çok vakaya rastlanılan ilk beş kent arasında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

461 sağlık çalışanı enfekte oldu, dördü hayatını kaybetti

Diyarbakır'da 600'ü aşkın koronavirüs hastası, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile altı özel hastanede tedavi altında.

Günde ortalama 500 kişide koronavirüsün tespit edildiğini açıklayan Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, şu ana kadar 461 sağlık emekçisinin Kovid-19'a yakalandığını, biri doktor, dört üyelerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
 

DTSO'da yapılan STK toplantısı1.jpg
DTSO'da yapılan STK toplantısı / Fotoğraf: Independent Türkçe


STK'lar "pandemi" gündemiyle olağanüstü toplandı

Diyarbakır Valiliği, İl Pandemi Kurulu, belediyeler, siyasi partiler, kanaat önderlerinin bugüne kadar yapmış olduğu uyarıcı ve caydırıcı tedbirler işe yaramayınca kentteki Sivil Toplum Kuruluşları, "pandemi" gündemiyle olağanüstü toplandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıda, pandeminin yaygınlaşmasında önemli bir etkenin de bölgenin geleneksel yapısı olduğuna dikkat çekilerek, toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi için bir dizi kararlar alındı.
 

DTSO'da yapılan STK toplantısı2.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Ev ve işyerleri gezilerek, tedbir alınması istenecek

Independent Türkçe'ye konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, pandemiye karşı kontrollü tedbirlerin 1 Haziran normalleşme sürecine geçişle birlikte ortadan kalktığını söyledi.

Önleyici tedbirlerin artık işe yaramadığına dikkat çeken Kaya, taziye, düğün, nişan, zikir, mevlit gibi toplumun geleneksel yapısının da bunda büyük bir etken olduğunu söyledi.

DTSO Başkanı Kaya, "Okulların kapalı tutulmasındaki hassasiyet düğün, nişan, taziye gibi aktivitelerde yapılabilirdi. Bu yapılmadı. DTSO olarak yer aldığımız İl Pandemi Kurulu'nda filyasyon ekiplerinin raporlarına baktığımızda yayılmanın temel merkezi tam da bunlardan kaynaklandığını gördük. Şimdi dönüp yanlış başlamaları düzeltmeye çalışıyoruz" dedi.
 

DTSO BAŞKANI MEHMET KAYA.jpg
DTSO Başkanı Mehmet Kaya / Fotoğraf: Independent Türkçe


Mevcut durumda iki yöntem olduğunu söyleyen Kaya, "Yeniden yasaklara dönmek, diğeri de toplumsal farkındalığı yaratmak. Biz STK'lar olarak daha önce iki defa çağrı yapmıştık. Bunun da işe yaramadığını gördük" şeklinde konuştu.

"İki çağrımız var. Birincisi hükümete ve valiliğe öneri, bir kısım da iş camiasına ve halka olacak" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

STK'lar olarak ev ve işyerlerini gezeceğiz. Maske ve sosyal mesafeyi bir kültür haline getirmek ve bunun bir iki ay değil belki iki üç yıl sürebileceği ile ilgi mesajı doğru vermek istiyoruz. STK üzerinden yerel yönetimlere, valiliğe, hükümete bazı öneriler getirip, öneriler dışında da bizlerin sahaya çıkarak bu süreci önce durağan, daha sonra negatife çevirmek için çalışma başlatmak istiyoruz.


"Batıda test sonuçları 5 saatte, bölgemizde 5 günde çıkıyor"

Diyarbakır'da test kitlerinin azlığına ve sonuçların batıya göre geç çıktığına dikkat çeken Mehmet Kaya, şöyle devam etti:

Batı illerinde test sonuçları aynı gün içinde alınırken ne yazık ki bölgemizde 3 gün bazen 5 güne kadar uzayabiliyor. Eğer siz 5-6 saatten fazla test aldığınız şüpheli vakanın serbest gezmesine müsaade ederseniz onun yayması daha güçlü olur. Onun için saatlere varan test sistemini oluşturmak durumundayız. Bu konuda Sağlık Müdürlüğü'nün öngörülerinde sorunlar olduğunu söyleyebiliriz. DTSO olarak, şu an kentte bulunan üç PCR test cihazının arttırılması için DTSO olarak iniyasitif alacağız. Sayıyı 4, 5, 6'ya yükselmesi için çalışma başlatıyoruz.
 

TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun.jpg
TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Uyarıcı önlükler giyip sokak sokak gezeceğiz"

DTSO'daki toplantıya katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, kentteki vaka sayısının ürkütücü boyutlara ulaştığını ifade ederek, "Test sayısı oldukça düşük. Yaygınlaşma boyutu çok hızlı. Resmi verilerin gerçekleri yansıtmadığını açıkça görüyoruz" şeklinde konuştu.

Sadece maske takmayanlara ceza keserek pandeminin önlenemeyeceğini vurgulayan Hatun, "STK'lar olarak inisiyatif alarak bir ay boyunca sahaya inerek, uyarıcı önlükler giyerek ev ev sokak sokak gezeceğiz. Toplumsal duyarlılığın gelişmesi için çalışma yürüteceğiz" dedi.
 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin.jpg
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin / Fotoğraf: Independent Türkçe


İl Sağlık Müdürü: Sonuçları artık 12 saatte vereceğiz

Independent Türkçe'ye konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, kentte şu anda servis problemi olmadığını, yoğun bakımdaki tablonun da sürdürülebilir durumda olduğunu belirtti.

Süreci takip ettiklerini söyleyen Tekin, "Test sayımızda da bir sıkıntı yok. Üçüncü laboratuarımızı da kurduk zaten. Firmalardan kaynaklanan teknik aksaklıklar nedeniyle yaklaşık bir hafta kadar sıkıntı yaşadık. Test sonuçları biraz geç çıktı. Ancak şu an 24 saatten daha az bir sürede verebilir pozisyona geldik. Bugünden itibaren 12 saatte sonuç vermeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU