85 ülkenin dijital yaşam kalitesi ölçüldü: Türkiye 44. sırada

Genel ortalamada endeksi en yüksek 10 ülkeden 7’si Avrupa’dan çıktı

İlk 10 sıralaması kriterlere göre farklılıklar gösteriyor (Surfshark)

Surfshark adlı VPN şirketi, 6,3 milyar kişinin yaşadığı 85 ülkeden derlenen verileri dikkate alarak Dijital Yaşam Kalitesi endeksi hazırladı.

Çalışmada internet alım gücü, internet kalitesi, elektronik altyapı, elektronik devlet (e-devlet) ve elektronik güvenlik kriterlerine bakılarak her ülke için notlar verildi.

Buna göre dijital yaşam kalitesi en yüksek 10 ülkeden 7’si Avrupa’dan çıktı.

İskandinav ülkelerinde halkların yüzde 95’i internet kullanırken, Güney Asya’daysa bu oran yüzde 35’i buldu.

Avrupa ülkeleri vatandaşlarının kişisel verilerini korumada başı çekti.

İnternet alım gücü açısından bakıldığında ilk 10’u sırasıyla İsrail, Kanada, Azerbaycan, Polonya, İran, Fransa, Danimarka, İsveç, Hindistan ve Bulgaristan paylaşırken, son 10’daysa Nijerya, Honduras, Kolombiya, Panama, Meksika, Peru, Filipinler, Guatemala, Kosta Rika ve Arnavutluk yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet alım gücünde dünya genelinde yüksek oranda eşitsizlik dikkati çekerken, araştırmaya dahil edilenlerin yüzde 75’inin internet imkanına kavuşmak için küresel ortalamadan çok daha fazla çalışmak zorunda olduğu görüldü.

Gerek mobil gerekse geniş bant bağlantılarda internetin kalitesiyle ilgili kritere bakıldığında “en hızlı ve en istikrarlı internet” imkanı açısından ilk 10’da Singapur, İsveç, Hollanda, Norveç, Danimarka, İsviçre, Kanada, Belçika, Avustralya ve Estonya yer aldı. Son 10’daysa Sri Lanka, Filipinler, Cezayir, Peru, Nijerya, Nepal, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Endonezya bulundu.

Elektronik altyapı esas alınarak hazırlanan “en gelişmiş e-altyapı” listesinde Doğu Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika önde geldi. İlk 10’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsveç, Danimarka, Katar, Norveç, Japonya, İsviçre, Singapur, Hollanda ve Yeni Zelanda geldi. Son 10’daysa Pakistan, Kenya, Bangladeş, Nepal, Nijerya, Honduras, Hindistan, Sri Lanka, Guatemala ve Endonezya yer aldı.

AB ülkelerinin başı çektiği kriter

İnternet güvenliği kriterinde “en yüksek e-güvenlik” niteliklerini taşıyan ülkeler sıralamasında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başı çekti. İlk 10’da Birleşik Krallık (BK), Fransa, Litvanya, Estonya, İspanya, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Danimarka ve Almanya bulundu. Son 10’daysa Honduras, Lübnan, Guatemala, Panama, Trinidad Tobago, Pakistan, Nepal, Cezayir, Sri Lanka ve Bangladeş geldi.

E-devlet kriterine gelince, “bürokrasiyi asgari düzeye indirme, yolsuzluğu azaltma ve kamu sektörü için şeffaflığı artırmaya” katkı sağladığı belirtilen bu alanda ilerleme seviyelerine bakıldı.

Çalışmaya göre e-devlet sistemlerinde iyi durumdaki ülkelerin kamu hizmetlerinin etkili olduğu, bu tür faaliyetlerin vatandaşlarına zaman kazandırdığı ve sürecin dijital yaşam kalitesini artırdığı görüldü.

Araştırmada e-güvenlik listesinde ilk sıralarda yer alan ülkelerin e-devlet listesinde de yukarılarda olduğuna dikkat çekilerek iki faktör arasındaki ilişkiye vurgu yapıldı. En gelişmiş e-devlet sistemleri listesinin ilk 10’unda Singapur, BK, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsveç, Japonya ve Kanada yer aldı. Son 10’daysa Cezayir, Lübnan, Bosna-Hersek, Nijerya, Honduras, Paraguay, Guatemala, Pakistan, Ermenistan ve Sri Lanka geldi.
 


Türkiye'nin 5 kategoride aldığı puanlar

Türkiye bu kategorilerde genel ortalamaya bakıldığında 0,54 endeksle 44. sırada yer aldı.

İnternet alım gücü kriterinde 0,05 puanla 52, internet kalitesinde 0,61 puanla 55, elektronik altyapıda 0,64 puanla 60, e-güvenlikte 0,63 puanla 37 ve e-devletteyse 0,76 puanla 33. sırada yer aldı.

Tüm kriterler dikkate alındığında Surfshark’ın Dijital Yaşam Kalitesi listesinin ilk 10’unda şu ülkelerin adı geçti:

1. Danimarka

2. İsveç

3. Kanada

4. Fransa

5. Norveç

6. Hollanda

7. Birleşik Krallık

8 İsrail

9. Japonya

10. Polonya

Sıralamaların üst kısımlarına yer alsalar da hiçbir ülkenin dijital yaşam açısından “mükemmel” olmadığını vurgulayan Surfshark, İskandinav ülkelerinde geniş bant bağlantılarda internet alım gücünün düşük olduğunu, Fransa’da internet istikrarının zayıf olduğunu, İsrail’in internet kalitesinin vasat olduğunu ve Kanada’nın da gerek mobil internet alım gücü gerekse geniş bantlarda istikrar açısından zayıf kaldığını aktardı.

Koronavirüs salgınının etkileri oldu

Öte yandan araştırmada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının internet istikrarı üzerinde olumsuz etkileri olduğu da belirtildi.

Video konferanslarının birebir toplantıların yerini almasıyla Kovid-19 krizi sırasında internet altyapısının istikrarı büyük önem kazanırken, salgın sonuç olarak insanların dijital yaşamlarının kalitesini de etkiledi.

Tecrit yasaklarının başlaması ve evden çalışma düzeninin artmasıyla birlikte 85 ülkenin 49’unda mobil internet hızında ciddi sıkıntı yaşanırken, 44 ülkede de geniş bantlı bağlantılarda sorunlarla karşılaşıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU