"Çirkinsin" yok, "geleneksel olarak güzel değilsin" var: Yeni yazı tipi kötü ifadeleri değiştirip buzluyor

Görünüşe göre "Polite Type" (Nazik Yazı Tipi) buzlamayı sembol olarak kullanan ilk yazı tipi

Yazı tipi, çocukların maruz kaldığı siber zorbalığı vurgulamak için geliştirildi (Pixabay)

Finlandiyalı bir yazılım şirketi, saldırgan dili daha kapsayıcı şekilde yeniden yazmak için makine öğrenimi kullanan yeni bir yazı tipi geliştirdi.

TietoEVRY, Polite Type yazı tipini çocukların maruz kaldığı siber zorbalığı vurgulamanın bir yolu olarak geliştirdi. Yazı tipi, muzır dile dikkat çekip kullanıcıları daha nazik kelimeler seçmeye yönlendiriyor.

Kullanıcılar İngilizce'de saldırgan ve küçümseyici kelimeler yazmaya çalıştığında yazı tipi bunları otomatik olarak değiştiriyor. "Çirkinsin" gibi ifadelerin yerine "geleneksel anlayışa göre güzel değilsin" gibileri gelirken, küfürler de tamamen buzlanıyor.

İddiaya göre bu yazılım, buzlamanın bir yazı tipi paketinde bir sembol olarak yer aldığı ilk örnek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irkçı yakıştırmalar ise tamamen buzlanmak yerine, hakaretin atıfta bulunduğu ırksal grupla değiştiriliyor.

Yazı tipinin temel kelime dağarcığı, çocuklar ve gençler yararına çalışan The Children and Youth Foundation vakfının işbirliğiyle ergenlik çağındaki Finlandiyalı çocuklarla birlikte hazırlandı. Şirketin aktardığına göre "çeşitliliği ve kapsayıcılığı öne çıkaran çeşitli sivil toplum kuruluşlarının" önerilerine de bu süreçte önem verildi.

Yazı tipinin kelime haznesi," farklı kökenler, dinler, dünya görüşleri ve cinsel yönelimlere" ait dili içerecek şekilde seçildi; daha fazla kullanıcı ve işletmenin işbirliğiyle de güncellenecek ve uyarlanacak.

TietoEVRY'ye göre gelecekte makine öğrenmesi, dilin kullanımına ilişkin daha geniş bağlamları anlamayı ve tanımayı yazı tipine öğretmede kullanılabilir.

Şirketin iletişim ve sürdürülebilirlik alanlarının küresel düzeydeki yöneticisi Kia Haring, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Bu somut adımdaki hedefimiz eşitliği ve kapsayıcılığı teşvik etmek. Zorbaların, kullandığı kelimeleri ve bunların ardındaki asıl anlamları yeniden düşünmesini istiyoruz... Polite Type, dijital çözümlerle güvenli ve eşit bir çevre yaratma vizyonumuzu destekliyor.

Öte yandan bu, bir şirketin kullanıcılara kapsayıcı dili denemelerini ve ona odaklanmalarını önerdiği tek örnek değil. Twitter da muzır dil kullanan kişilerden tweetlerini "gözden geçirmelerini" isteyen bir özelliği test ediyor.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU