Bilim insanları dinozor avlayan timsahları keşfetti: Dişleri muz büyüklüğünde

“Deinosuchus öyle devasa bir canlı ki su içmek için kıyıya yaklaşan dinozorları kapmış olması gerekiyor”

Deinosuchus'un nasıl göründüğüne dair sanatçı izlenimi (Tyler Stone)

Geç Kretase döneminin devasa timsahı Deinosuchus'un fosillerini yeniden inceleyen bilim insanları, bu timsahların bir zamanlar dinozorları avladığını ortaya koydu.

Journal of Vertebrate Paleontology isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırma, bu yaratıkların uzunluğunun 10 metreye ulaştığını ve tarihin en büyük timsahları arasında yer aldığını vurguladı.

Çalışmadaki en yeni bulgu ise çeşitli örneklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve hayvanın tam resmini ortaya koyan Deinosuchus anatomisi modeli oldu.

Arkansas Eyalet Üniversitesi'nden araştımraya liderlik eden paleobiyolog Adam Cossette, Deinosuchus’la ilgili bazı yanlış anlamaları düzeltti.

“Hayvanın tüm yapısı, şimdiye dek bilinmiyordu” diyen Cosette, sözlerini şöyle sürdürdü:

İncelediğimiz bu yeni örnekler, muz büyüklüğünde dişlere sahip canavar gibi bir yırtıcıyı ortaya çıkardı.

Kafatası kalıntıları ve dinozor kemiklerindeki ısırık izleri üzerine yapılan önceki araştırmalar, Deinosuchus'un fırsatçı bir avcı olduğunu düşündürmüştü.

Şimdi de fosil örnekleri, Deinosuchus'un büyük dinozorları avlayabilecek kadar büyük bir kafaya ve güçlü bir çeneye sahip olduğunuortaya koydu.

Cosette bunu şöyle açıkladı:

Deinosuchus öyle devasa bir canlı ki su içmek için kıyıya yaklaşan dinozorları kapmış olması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Iowa Üniversitesi’nden ve çalışmanın yazarlarından Christopher Brochu, 75 ila 82 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da dolaşan birkaç Deinosuchus türü bulunduğunu da saptadıklarını söyledi.

NPR’nin haberine göre Deinosuchus hatcheri ve Deinosuchus riograndensis isimli iki türün Batı’da, bugün Montana’dan kuzey Meksika'ya uzanan bölgede yaşadığı belirtildi. 

Deinosuchus schwimmeri isimli üçüncü tür ise Doğu’da, New Jersey'den Mississippi'ye uzanan bölgede yaşıyordu.

 

Independent Türkçe, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU