Ruhani: İran Körfez ülkelerini her zaman destekledi, Saddam'a izin verseydik hepsini yutardı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e gerçekleştirdiği saldırıyı Körfez İşbirliği Teşkilatı'ndan önce kınadıklarını hatırlattı

Fotoğraf: Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin Körfez ülkelerine her zaman destek verdiğini söyledi.

Ruhani, "İran, savaş sırasında Saddam Hüseyin'e yeşil ışık yakmış olsaydı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ı işgal edip tüm Körfez ülkelerini yutacaktı" dedi.

"Saddam'ın Kuveyt saldırısını KİK'ten önce kınadık"

Kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada Körfez ülkelerine seslenen Ruhani, şunları söyledi:

"İran yanınızda duruyor. Bunu Saddam Hüseyin Kuveyt'e saldırdığında kanıtladık. İlk kınayan ülkelerden biri bizdik. İran, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e yönelik saldırısını Körfez İşbirliği Teşkilatı'ndan (KİK) önce kınamış ve Kuveyt halkına yardım etmiştir. Bizler, bölge ülkelerinin yanındayız ve bölgesel barışı destekliyoruz"

"Silahlarımız Körfez'e değil, yabancı güçlerden savunmak için var"

İran'ın silah gücünün hiçibr zaman bölge ülkelerine yöneltmediğini savunan İranlı lider, "Bölge ülkelerine söylüyorum; İran'ın savunma ve silah gücü tüm bölgenin lehine olmuştur, savunma gücümüz sadece yabancı düşmanlara karşı kendimizi korumak için çalışmıştır" şeklinde konuştu.

Ruhani, "Silahlarımızı size değil, Yemen halkına hükmetmek ve komşularınıza saldırmak için mallarınızı yağmalayan ve size silah satanlara doğrultulmuştur. Size zarar veren İran değil onlardır" ifadelerini kullandı.

İran lideri, silah ambargosunun kaldırılması duurmunda İran'ın silah alıp satacağını açıkça ifade etti.

Ruhani, İran'a yönelik silah ambargosu kararının uzatılmasına yönelik hamlenin nükleer anlaşmanın açık bir ihlali olacağını ve bu kararı destekleyecek olan ülkeleri etkileyeceğini belirtti.

Ruhani, sözlerini "ABD'nin silah ambargo kararını uzatma konusunda başarısız olmasını umuyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU