Akşener’den Cumhur İttifakı'nın çağrılarına yanıt: Yuva burası

“Erdoğan yönetilemez bir Türkiye'yle ilgili destek talebi getiriyorsa, ki biz memleket masası kuralım bunları konuşalım da dedik, bunun yolu iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiştir”

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’ndan kendisine yapılan çağrılara parlamenter sistemi işaret ederek “Yuva burası, buraya dönsünler” diyerek yanıt verdi.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Akşener ile yaptığı görüşmeyi köşesinde aktardı.

Buna göre Akşener, ““Sayın Bahçeli'nin söylediklerinden hiçbir şey anlamadım ama sonra Sayın Erdoğan'ın Cuma çıkışı anlaşıldı ki Cumhur İttifakı'na çağrı gibi yapılmış” dedi.

İYİ Parti lideri, AK Parti’nin temel sorununun sosyolojik olmadığını, partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkeyi tıkadığını ifade etti:

Geçmişte sağ sol liberal dediğimiz seçmenin sosyolojisi tek adam rejimi ve partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle ikinci plana düşmüştür. Ülkede demokrasi yara aldı. Seçmenin siyasetin içine dahil olma durumu ortadan kalktı ve bu psikoloji sosyolojinin önüne geçti. Yoksa biz kendimizden eminiz, hem demokratız, hem milliyetçiyiz, hem kalkınmacıyız. Hiçbir tarafa da düşmanlık etmeyen bir partiyiz. Herkese saygımız var. Bakın hoşgörü demiyorum, saygı diyorum. Ben kimim ki hoş göreceğim.

Akşener, Erdoğan’ın “Allah'ın emri değil, eksiklikleri varsa düzeltiriz” sözlerinin eleştirileri kabul ettiğini gösterdiğine dikkat çekerek, “Bunun sonrasında iyileştirilmiş güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçiş konusunda muhalefetle iş tutar mı aslında ona bakmak lazım” yorumunu yaptı.

Akşener, şunları da ekledi:

Sayın Erdoğan yönetilemez bir Türkiye'yle ilgili destek talebi getiriyorsa, ki biz memleket masası kuralım bunları konuşalım da dedik, bunun yolu iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiştir. Yani yuva burası, buraya dönsünler. Yoksa Türkiye bu sistemi taşıyamaz!

MHP lideri Devlet Bahçeli, yakın zamanda çok sert ifadelerle eleştirdiği İYİ Parti’ye ve genel başkanı Meral Akşener’e “yuvaya dönme” çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu çağrıyı “Benim yadırgadığım bir davet değildir. O da olabilecek en makul çizgide bir davettir. Temenni ederim ki birlik beraberliğin tesisine yönelik inşallah bir adım olabilir” diyerek desteklemişti.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU