Akit yazarı: Papua Yeni Gine Kina’sı neden 2 TL?

“Türkiye’nin ‘manda’ olmasını kabul ederseniz kimse ekonominizle savaşmaz”

Fotoğraf: AA

Yeni Akit gazetesi yazarlarından Hacı Yakışıklı, Türk Lirası’nın değer kaybına Papua Yeni Gine Kinası üzerinden tepki gösterenleri eleştirdi.

Yakışıklı bugünkü köşe yazısında “Döviz arttıkça birileri 'Papua Yeni Gine para birimi Kina bile iki Türk Lirası oldu' diye 'kına' yakıyor. Türkiye’nin güya kabilelerden kötü ekonomiye sahip olduğunu imâ edip dalga geçiyorlar. Sorsan Papua Yeni Gine’yle ilgili 'tek kelime' bilgileri yok! Eminim çoğu 'Afrika ülkesi' zannediyordur!” görüşünü dile getirdi.

Ada ülkesi hakkında bilgi veren Yakışıklı, şunları söyledi:

Para birimi Kina ve aslında Avustralya Doları’na endeksli! Ülke yerli Papuanlardan oluşmasına rağmen resmi dili İngilizce ama adada İngilizce bilen sayısı yüzde 1 civarında! Daha durun, bitmedi! Kraliçe Elizabeth bu “sözde bağımsız ülkenin” de kraliçesi! Tam ismiyle; Elizabeth Alexandra Mary! Kraliçeyi ülkeye atanan “vali” temsil ediyor. Ülkede “Yeni İngiltere” diye bir şehir bile var! Papua Yeni Gine’nin Kina’sı iki Türk Lirası yapıyor ama Papua halkının bundan haberi yok; çünkü onlar Batı’nın bağımsız köleleri! Onların parayla pulla alakası yok!

“Türk Lirası’nın değer kaybetmesini asla arzu etmiyoruz” diyen Yakışıklı, şu ifadeleri kullandı:

 Fakat savaş sadece konvansiyonel silahlarla ve askerle değil ekonomilerle de yapılıyor. Türkiye’nin “manda” olmasını kabul ederseniz kimse ekonominizle savaşmaz; ama bir ekonominiz de olmaz!

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU