Dünyanın konuştuğu gemiye ne oldu: Lübnanlıların burnunun dibindeki gerçek belgelendi

Rhosus’un ve onun zamanında Beyrut’ta getirdiği tonlarca amonyum nitratın akıbeti, 150’den fazla kişinin öldüğü şiddetli patlamaya kadar bir daha gündeme gelmemişti

(Anthony Vrailas / marinetraffic.com)

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos’ta patlayan 2 bin 750 ton amonyum nitratı 2013’te buradaki limana getiren Rhosus adlı geminin akıbetiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

New York Times’ın (NYT) konuya dair yürüttüğü araştırma, yıllardır aynı yerde duran geminin 2018’de su almaya başlayıp sonrasında tamamen denize gömüldüğünü ve patlamanın gerçekleştiği noktanın hemen karşısında sular altında olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre Gürcistan’dan Mozambik’e gitmek üzere yola çıkan ancak birçok yetersizliklerin tespit edilmesi üzerine yükünü Lübnan’da bırakan gemi 21 Kasım 2013’te Beyrut Limanı'na giriş yaptı fakat buradan bir daha ayrılmadı.

2014’te yayımlanmış bir habere göre liman yetkilileri 27 yaşındaki Rhosus’ta tespit ettikleri birçok eksikliğin ardından gemiye el koyarken, kaptan Boris Prokoshev ve mürettebattan bazılarına da gemiden ayrılmamaları talimatını verdi.
 


Prokoshev’in 2014’te aynı limanda amonyum nitrat dolu çuvallarla çekilen bir fotoğrafı da bu süreci doğrular nitelikte oldu.

Sonrasında Rhosus kaderine terk edilirken, Lübnanlı yetkililer de geminin kargosunu limandaki depoya naklettirdi. Gemi 2015’te şu an patlamanın yaşandığı bölgeden sadece birkaç yüz metre uzakta iskeleye demirledi ve en az üç yıl boyunca orada kaldı.
 

karşılaştırma.jpeg
Üstte Rhosus 2017’de Beyrut Limanı'ndayken, altta da 2010’da İstanbul açıklarındayken (Maxar Technologies/Google Earth, AP)


Eski kaptan, NYT’ye verdiği röportajda başka denizcilerden Rhosus’un 2015 ya da 2016’da batmış olduğunu duyduğunu söyledi.

Ancak gazete, uydu görüntülerinin analizi ve gemi takip verilerinin incelemesi sonucu geminin Şubat 2018’de ciddi derecede su almaya başladığını ve tamamen denize gömüldüğü noktanınsa limanı ve başkentin bir kısmını harabeye çeviren patlama merkezinin hemen yakınlarında olduğunu açıkladı.
 

maxar.jpg
18 Şubat 2018, Rhosus'un sulara gömülmüş hali (Maxar Technologies)


NYT ayrıca, yetkililerin limanın kuzey ucunda yer alan ve deniz trafiğini engellemeyen bir noktada görülen bu geminin enkazını hiçbir zaman kaldırmadığını aktardı.
 

Planet Labs.png
5 Ağustos 2020 (Planet Labs)


Sulara gömüldüğü tarihten sonra gözden tamamen kaybolan Rhosus’un ve onun zamanında bu limana getirdiği tonlarca amonyum nitratın akıbetiyse, 150’den fazla kişinin öldüğü, binlercesinin de yaralandığı Beyrut patlamasına kadar bir daha gündeme gelmedi.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU