George Floyd’un öldürülmesinin ardından esen “polis reformu” rüzgarı çabuk mu dindi?

Minnapolis Tüzük Komisyonu, kentin polis teşkilatının dağıtılmasına yönelik adım atmak için daha fazla zaman istedi

Minneapolis Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender daha önce "Kentimiz, Minneapolis Polis Departmanı ile olan toksik ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor'' demişti (AP)

Minneapolis Kenti Tüzük Komisyonu çarşamba akşamı kentteki polis departmanını dağıtma yönündeki yasa değişikliğini gözden geçirmeyi erteledi.

Komisyonun kararı sonucu kasım ayında yapılacak seçimlerde seçmenlerin polis departmanının dağıtılması konusunda karar vermesinin önlendiği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs ayında ABD'li siyahi George Floyd'un Minneapolis'te beyaz bir polis memuru tarafından yaklaşık 9 dakika boyunca boynuna dizle bastırılarak öldürülmesi sonrası bazı komisyon üyeleri yasayı hızlıca değiştirme konusunda endişlerini açıklamıştı

Floyd'un öldürülmesi sonrası ülke genelinde polis reformu ve sistemsel ırkçılığa son verilmesi  çağrılarına rağmen komisyon üyelerinin bir kısmı hızla yapılacak değişiklikler yerine doğru olanları yapmakla daha fazla ilgilendiklerini söylemişti.

Yasa değişikliği kentteki mevcut polis teşkilatının dağıtılıp yerine halk güvenliği ve şiddeti önleme departmanı kurulmasını öneriyordu.

Öneride bazı polislerin silah taşımasına izin verilmesi, oluşturulacak silah ruhsatlı "barış memurlarının" yeni kurulacak departmanın direktörüne bağlı olması önerileri yer alıyordu.

Knet Konseyi Başkanı: Güvenmemeliyiz

Kent Konseyi Başkanı Barry Clegg "Komisyon "Bize güvenin. (Yasa değişikliği) kabul edildikten sonra buna karar vereceğiz" diyor. Ben güvenmiyorum, güvenmemeliyiz. Tüzük değişikliği çok önemli" dedi.

Söz konusu değişiklik komisyon lehte ya da aleyhte karar verse de seçmenlere sorulacak. Zira Kent Konseyi komisyondan sadece danışmakla yükümlü, komisyonun kararı bağlayıcı değil.

Ancak son erteleme kararıyla birlikte bu yasa değişikliği önerisinin kasım ayındaki seçimlerde kamuoyu önüne getirilmesi olasılığının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Daha önce Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Associated Press'e yaptığı açıklamada polis departmanının dağıltılmasına karşı olduğunu ülke genelindeki polis departmanlarında "bir kültür değişimine" gereksinim duyulduğunu söylemişti.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU