Yüksek Savunma Konseyi: Beyrut'ta güvenliği ordu devralmalı

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut limanındaki bir konteynerda bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitratın bu büyük patlamaya neden olduğunu açıkladı

Fotoğraf: AFP

Beyrut limanı, 4 Ağustos’ta öğleden sonra büyük bir patlama ile sarsıldı. Şok edici patlamada, büyük vakalar da dahil olmak üzere onlarca kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Patlama sesi, başkent Beyrut’tan Kıbrıs’a kadar da ulaştı ve patlamanın ardından gökyüzünde duman bulutları ve mantar yükseldi.

Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut’un bir felaket bölgesi olarak ilan edilmesini önererek, başkentte iki haftalık olağanüstü hal ilan etti.

Konsey, canlı yayın aracılığıyla yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın anayasanın 85’inci maddesinde ve 2020 yılı bütçesinde belirtilen, 100 milyar Lübnan lirası tutarındaki olağanüstü hal fonunu kullanma kararı aldığını ifade etti.

Konsey, kabine toplantısı öncesinde patlamayı soruşturmak, sonuçlarını 5 gün içerisinde sunmak ve sorumlu kişilere karşı en yüksek yaptırımları uygulamak için bir komisyonun atanması önerisinde bulundu.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut limanındaki bir konteynerda bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitratın bu büyük patlamaya neden olduğunu açıkladı.

Yüksek Savunma Konseyi Sözcüsüne göre Diyab, önleyici tedbirler alınmadan 2 bin 750 ton olarak tahmin edilen amonyum nitratın altı yıldır bir depoda tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederken, sorumluların yaşananların bedelini ödeyeceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) açıklamasına göre patlama, Birleşmiş Milletler’in (BM) Lübnan’da faaliyet gösteren bir gemisine de zarar verdi ve kuvvetlerin bir kısmı yaralandı.

Yapılan açıklamada, "Bu akşam, Beyrut’u sarsan büyük bir patlama sonucunda UNIFIL deniz kuvvetleri tarafından limana demirlenen bir gemi hasar aldı ve bazıları ciddi olmak üzere çok sayıda barış gücü görevlisi yaralandı" ifadelerine yer verildi.

Canbolat: Durum soruşturuluyor

(Dürzi) İlerici Sosyalist Parti (İSP) Genel Başkanı Velid Canbolat, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "İlk bilgiler, patlayan maddenin 4 yıl önce Beyrut limanında depolanan ve imha edilmeyen bir miktar amonyum nitrat olduğunu ve bunların olaya yol açtığını gösteriyor" dedi. Canbolat, "Kaynağı güvenilir olmayan yorumlar yapmadan önce durum soruşturuluyor" ifadelerini kullandı.

Hamade’nin istifası

Lübnanlı Milletvekili Mervan Hamade ise Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "Olayın nedeni ne olursa olsun tüm sorumluluk Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı’nda, yönetim ve yargıdaki sorumlu kişilere aittir. Kaza, bir düşman ya da ihmal nedeniyle yaşanmış olsa bile sorumluluk bahsedilen kişilere aittir" dedi.

Demokratik Buluşma Partisi Milletvekili Hamade, bu yönetim ile hiçbir bağının olmasını istemediği için ise meclisteki görevinden istifa edeceğini duyurdu.

Sivillere karşı suç

Eski Milletvekili Faris Said de "Patlamadan iki buçuk saat sonra vatandaşların endişe haline bürünmesine rağmen, herhangi bir açıklama duymadık veya herhangi bir yetkiliyle konuşmadık. Bir depoda silahların varlığına ilişkin alınan bilgiler, yerleşim bölgelerinde silah bulunmasının sivillere karşı bir suç olduğu anlamına gelir. Yaşananlar bir güvenlik depremidir. Hükümet, ister kasıtlı olarak isterse de ihmalle olsun, yaşananlardan ve sonuçlarından sorumludur" dedi.

Said, "Patlayan madde ne olursa olsun patlama, Beyrut limanında meydana geldi. Liman, güvenlik kontrolündeydi, yani yaşananlardan hükümet sorumludur" dedi. Faris Said, yaralılarla dayanışma içinde olduğunu söylerken, yaşananların bir insani felaket olduğunu kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

https://www.independentarabia.com/node/140631

DAHA FAZLA HABER OKU