Uyduların fark ettiği dışkılar, daha önce bilinmeyen imparator pengueni kolonilerini ortaya çıkardı

Yeni kolonilerden birkaçı, artan sıcaklıklara karşı hassas ve kıyıdan uzaktaki deniz buzlarında

Uydular, penguen guanosunu takip ederek Antarktika'da bilinen imparator penguen kolonisi sayısında yüzde 20'lik artışa neden oldu (AP)

Kuşların buzda bıraktığı kahverengi-kırmızı guano (Özellikle deniz kuşlarının pisliklerinin bir yerde uzun süreden beri birikip yığılmasıyla oluşan, azot ve fosfat bakımından zengin, gübre olarak kullanılan madde -ed.n) lekelerinin haritasını çıkartan uydu haritalama teknolojisi, Antarktika'da varlığı önceden bilinmeyen 11 imparator penguen kolonisini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antarktika'da varlığı bilinen imparator penguen kolonisi sayısında yüzde 20'lik bir artışa neden olan yeni koloniler, iklim krizinin dünyanın en güneyindeki kıta üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları için yeni ve önemli bir kıstas sağlıyor.

11 yeni koloniden üçü daha önce tespit edilse de bu bulgu doğrulanmamıştı. Şimdiyse 61 imparator penguen kolonisinin kıtaya dağılmış vaziyette bulunduğu biliniyor.

Britanya Antarktika Araştırma Kurumu'nda (British Antarctic Survey) uydu haritalama çalışmasının başını çeken coğrafyacı Dr. Peter Fretwell "Bu heyecan verici bir keşif" dedi:

Antarktika'nın kıyı şeridini gösteren yeni uydu görüntüleri sayesinde bu yeni kolonileri bulabildik. Her ne kadar bu iyi bir haber olsa da koloniler küçük, dolayısıyla bu gelişme toplam nüfusu sadece yüzde 5-10 oranında artırıp penguen sayısını yarım milyonun biraz üstüne, üreyen çift sayısını da yaklaşık 265 bin 500 ile 278 bin 500 arasında bir rakama çıkarıyor.

İmparator penguenler üremek için deniz buzuna ihtiyaç duyar ve ulaşımıyla araştırması çok güç alanlarda yaşar. Çünkü bu bölgeler uzaktadırlar ve sıcaklığın -50 santigrat dereceye kadar düşmesi genelde erişimi imkansızlaştırır.

Son 10 yıldır Britanya Antarktika Araştırma Kurumu'ndaki bilim insanları, yeni kolonileri buzda guano lekelerini arayarak bulmaya çalışıyor.

i1.jpg

Lekeli buz parçaları gösteren uydu görüntüsü, penguen kolonisinin varlığını gösteren bir kanıt (Britanya Antarktika Araştırma Kurumu / Copernicus programı kapsamındaki Sentinel-2 uydusu)


Tercih ettikleri üreme habitatı olan deniz buzunun kaybolmasının imparator penguenleri tehlikeye soktuğu biliniyor.

İklim değişikliğine dair mevcut tahminler bu habitatın azalma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Yeni bulunan kolonilerin çoğu, imparator penguenlerin üreme sahalarının sınırında bulunuyor. Dolayısıyla iklimin ısınmasıyla beraber bu yerlerin yok olması da muhtemel.

Britanya Antarktika Araştırma Kurumu'nda koruma biyolojisinin başında olan Dr. Phil Trathan, son 30 yıldır penguenleri inceliyor. Trathan da şöyle dedi:

Bu yeni kolonileri bulmamız iyi haber olsa da üreme alanlarının hepsi, yakın tarihli modellemelerin öngörülerine göre imparator penguenlerin azalacağı yerlerde bulunuyor. Bu nedenle bu alanlardaki kuşlar muhtemelen 'kömür madenindeki kanaryalar.' Yani iklim değişikliği etkileyeceği için bu bölgeyi dikkatle izlememiz gerek.

i2.jpg

Guano uydu görüntülerinde açıkça görülebiliyor (Britanya Antarktika Araştırma Kurumu / Copernicus programı kapsamındaki Sentinel-2 uydusu)


Çalışma, kolonilerin bir kısmının kıyıdan epey uzakta, sığ sularda bulunan buzdağlarının etrafında oluşmuş deniz buzu bölgelerinde yer aldığını tespit etti.

Karadan uzaklığı 180 kilometreye kadar çıkan bu koloniler, giderek daha iyi tanınan bu türün davranışları açısından da şaşırtıcı bir keşif oldu.

Araştırma Remote Sensing in Ecology and Conservation adlı akademik dergide yayımlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU