Cumhurbaşkanlığı'ndan WhatsApp açıklaması: Uygulama değil, gizlilik içeren bilgi paylaşımı yasaklandı

Kamu kuruluşlarında WhatsApp ve Telegram'ın yasaklandığı iddialarına ilişkin açıklama yapan Dijital Dönüşüm Ofisi, herhangi bir yasaklamanın söz konusu olmadığını açıkladı

Fotoğraf: PixaBay

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu kuruluşlarında anlık mesajlaşma uygulamaları WhatsApp ve Telegram'ın yasaklanacağı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Ofisten yapılan açıklamada, yasağın uygulamalara yönelik değil, "sadece gizlilik içeren kurumsal haberleşme ve belge paylaşımına yönelik" olduğu belirtildi.

Rehberde, "Anlık Mesajlaşma Güvenliği" başlığı altında kurumsal veri ve haberleşme güvenliğinin sağlanması amacıyla yerli ve milli uygulamaların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Ofisin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Rehber içeriğinde, ülkemizin verisinin ülkemizde kalması ve veri mahremiyeti konusunda bilinçli olunması vurgulanmıştır. Rehberde dijital altyapılarımızın siber saldırılara karşı mukavemetinin artırılması amacıyla; kritik bilgi ve verilerin saklanma esaslarından kodlu ve kriptoplu haberleşmeye, sosyal medya üzerinden gizlilik dereceli verilerin paylaşımından elektromanyetik yayılım güvenliğine, endüstriyel kontrol sistemleri güvenliğinden bulut bilişim güvenliğine kadar birçok konuda alınması gerek tedbirler seviyelendirilmiş olarak yer almaktadır"

Yabancı menşeli, mesajlaşma uygulamalarının kullanımına ilişkin tedbir maddesinin "sadece gizlilik içeren kurumsal haberleşme ve belge paylaşımına yönelik" olduğu beliritlen açıklamada, "Anılan tedbir maddesi ile kamu personelinin kişisel haberleşmelerde kullandığı anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelik herhangi bir düzenleme ve kısıtlama bulunmamaktadır" denildi.

Açıklama, "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi özelinde yer alan tedbir maddeleri kamu kurumları ve kritik alt yapı hizmeti veren işletmeleri kapsamakta, kişilerin haberleşme hürriyetine müdahale edecek herhangi bir içerik barındırmamaktadır. Basında ve sosyal medyada yer alan WhatsApp, Telegram mesajlaşma uygulamalarının yasaklanması yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakta olup; vatandaşlarımızın ve kamu personelimizin günlük hayatlarında kullandıkları uygulamalarına yönelik bir kısıtlama KESİNLİKLE söz konusu değildi" ifadeleriyle sonlandırıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU