Bahçelievler Katliamı hükümlüsünü ekrana çıkaran Haber Global, RTÜK gündeminde

İlhan Taşçı, RTÜK'e verdiği dilekçede "katliam hükümlüsüne ekranda istediği gibi kendi ‘hikayesini’ anlatmasına olanak sağlanması suçu ve suçluyu övme fiilini oluşturmuştur" ifadelerini kullandı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, 7 gencin öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı’ndan hüküm giyen Haluk Kırcı’yı özel konuk olarak ekrana çıkaran Haber Global’ı kurulun gündemine taşıdı.

Haber Global’de 23 Temmuz’da Jülide Ateş’in sunduğu 40 isimli programa çıkarak Ankara Bahçelievler’de katledilen yedi gençle ilgili, “Katliam değildi, intikamdı” ifadelerini kullanan Haluk Kırcı’nın sözleri RTÜK gündemine taşındı.

BirGün gazetesinin aktardığına göre, Taşcı, programda “suçu ve suçluyu övme” suçunun işlendiğini ifade ederek kanalın cezalandırılmasını istedi. RTÜK Başkanlığı’na konuyla ilgili başvuruda bulunan Taşcı, “Haluk Kırcı’ya bir ‘kahraman’ gibi davranıldı” dedi.

Taşçı dilekçesinde şunları kaydetti:

Dönemin en acı can kırımlarından biri olan Bahçelievler Katliamı’nda masum yedi öğrenci gencimiz vahşice yaşamdan koparılmıştır. Bu katliamın en kilit isimlerinden olan Haluk Kırcı’nın ekrana çıkarılarak, en ufak bir pişmanlık bile göstermeden ve dile getirmeden bu katliamı savunmasına olanak sağlandığı yayının hemen ardından toplumun geniş bir kesiminde infial yaratmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Jülide Ateş’i katliamdan hükümden giyen bir kişiyi televizyona çıkarmasından dolayı hatalı olmakla itham eden Taşçı, programdaki soruları sorguladı:

Sunucudan beklenen katliamın ardındaki güçlere, güç ilişkilerine, tetiği çektiren asil faillere yönelik sorular sormasıdır. Program sunucusunun olayı küçümser, genel geçer bir soru yöneltip anlatılanlar karşısında sorularla hiçbir şekilde müdahale etmeden katliam hükümlüsüne ekranda istediği gibi kendi ‘hikayesini’ anlatmasına olanak sağlanması suçu ve suçluyu övme fiilini oluşturmuştur.

Ne demişti?

Ankara'da 1978 yılında 7 Türkiye İşçi Partili gencin öldürülmesinde hüküm giyen Haluk Kırcı, Haber Global’e ekranına davet edilmişti.

Kırcı, "Katliamı neden gerçekleştirdiniz?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

Katliam katliam denilip geçiliyor. Sanki başka katliam olmadı Türkiye'de. Hep Bahçelievler ön plana çıkarıldı. İstanbul'da 1 Mayıs Mahallesi'nde 5 işçi Ülkücü diye öldürüldü. Adana'da 2 tane Ülkücü öğretmen öldürüldü. Bahçelievler katliam değildir. Biz öldürülen iki arkadaşımızın intikamı için oraya gittik.

Bahçelievler Katliamı

Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler mahallesinde Türkiye İşçi Partisi üyesi Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence isimli gençler öldürülmüştü. Tarihe Bahçelievler Katliamı olarak geçen olayın failleri Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, Ercüment Gedikli, Mahmut Korkmaz ve Kadri Kürşat Poyraz.

Kurbanların biri havluyla boğularak, dördü kafa hizasından kurşunla, diğer ikisi de Eskişehir yolunda öldürüldü.

 

Independent Türkçe, BirGün

DAHA FAZLA HABER OKU