Kore-Japonya ilişkilerinde heykel gerginliği: Seks kölesinden özür dileyen "Abe figürü" tepki çekti

II. Dünya Savaşı'nda Japon askerlerince seks kölesi olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan dilenen özrü simgeleyen heykeldeki erkek figürü tartışma çıkardı. Tokyo, figürün Başbakan Şinzo Abe olduğu iddialarına tepki gösterdi

Heykele "Sonsuz Kefaret" adı verildi (AP)

Güney Kore'de Japon ordusunun savaş döneminde seks kölesi olarak kullandığı kadınları simgeleyen heykelin önünde diz çöküp eğilen erkek figürünün Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi andırması heykeli iki ülke arasında yeni bir tartışmayı alevlendirdi.

Tokyo hükümeti dağlık Pyeongchang ilçesindeki bir botanik parkında bulunan heykeldeki özür dileyen kişinin, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi temsil ettiğinin doğrulanması halinde bunun "uluslararası protokollerin bağışlanamaz bir ihlali" olduğunu söyledi.

Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoşihide Suga açıklamasında "Eğer haberler doğruysa bunun Japonya-Kore ilişkilerine kesinlikle etkisi olacaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

II. Dünya Savaşı'nda çok sayıda Koreli ordu için kurulan genelevlerde seks kölesi olarak çalıştırılmaya zorlanmıştı. Hayatta kalanlardan uygun şekilde özür dilenip tazminat verilmesi uzun süredir iki ülke ilişkilerini geren konulardan biriydi.

Japonya konunun 2015'te Abe ile dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye arasında yapılan anlaşmayla çözüldüğünü savunuyor. Abe hayatta kalanlardan özür dilemiş ve mağdurlara verilecek tazminatlar için 9 milyon dolarlık (yaklaşık 62 milyon TL) bir fon kurulmasına karar vermişti. Çok sayıda Güney Koreli tazminatı yetersiz bulmuş ve Japonya'yı mağdurları parayla susturmaya çalışmakla suçlamıştı.

Mevcut Devlet Başkanı Moon Jae-in hükümeti ise 2015'teki anlaşmanın kusurlu olduğunu açıklamış, dönemin yetkililerinin anlaşmadan önce ailelerle düzgün iletişim kurmadığını savuanrak fonun çalışmalarını durdurmuştu.

Daha önce hayatta kalan Güney Koreli kadınları onurlandırmak amacıyla başka heykeller başkent Seul'deki Japonya Büyükelçiliği ve diğer yerlere de yerleştirilmişti.

Tarihçilere göre II. Dünya Savaşı sırasında çoğu Koreli on binlerce kadın cephedeki Japon askerlere zorla seks hizmeti sağlamak için askeri genelevlere gönderildi.

"Abe olabilir de olmayabilir de"

Botanik parkının sahibi Kim Chang-ryeol, Asoociated Press'e (AP) yaptığı açıklamada heykelin 10 Ağustos'ta planlanan açılışını daha fazla gerginlik yaşanmaması için iptal ettiğini söyledi.

Heykel fikrinin kendisine ait olduğunu açıklayan Kim özür dileyen erkeğin özellikle Abe'yi temsil etme amacı gütmediğini söyledi.

Heyeklin bahçede kalmayı sürdüreceğini belirten Kim "Bu erkek Abe olabilir de olmayabilir de. Buradaki erkek, seks köleliğinin mağdurlarından şimdi ya da gelecekte samimi bir şekilde özür dileyecek sorumluluk sahibi herhangi bir kişiyi temsil ediyor. Bu kızın babası bile olabilir. Bu yüzden heykellerin adını "Sonsuz Kefaret" koydum" dedi.

Daha önce heykeli yapan Güney Koreli heykeltraş da yerel medyaya yaptığı açıklamada heykelin "Japonya'nın başındaki kişinin dilemesi gereken özrü" simgelediğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, RT, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU