Mısır'da bir şirket ülkede ilk defa kadınlara ücretli regl izni tanıdı

“Kadınlar regl dönemlerinin şirketin kadın insan kaynakları temsilcisiyle aralarında kalacağını, uygulamanın mahremiyeti koruyacağını öğrendikten sonra çok mutlu oldu”

Kahire merkezli dijital pazarlama ajansının kadın çalışanları regl döneminde olduklarına dair tıbbi kanıt göstermek zorunda değil

Mısırlı bir şirket, ülkede ilk defa kadınların regl döneminde bir günlük ücretli izin kullanması uygulamasını başlattı.

Kahire merkezli dijital pazarlama ajansı olarak hizmet veren Shark and Shrimp isimli firma, kadın çalışanlarının regl döneminde olduklarına dair tıbbi kanıt göstermek zorunda kalmayacaklarını açıkladı.

Şirketin insan kaynakları müdürü Rania Yusuf konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Şirketin tüm kadın çalışanlarının regl döneminde hangi günü seçecekleri bir tercih meselesi. Çalışanlarımıza yüzde 100 güveniyoruz ve bu kararı suistimal etmeyeceklerini biliyoruz.  Çalışanlar en başta böyle bir izne şaşırdı ve utandı. Çünkü Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bu konuda serbestçe konuşmak normal karşılanmıyor. Ancak kadınlar regl dönemlerinin şirketin kadın insan kaynakları temsilcisiyle aralarında kalacağını, uygulamanın mahremiyeti koruyacağını öğrendikten sonra çok mutlu oldu. Şirket onların sadece iş performansıyla değil insanlıklarıyla da ilgileniyor.”

Şirketin CEO’su Muhammed Naim, regl dönemindeki ağrılara dair tıbbi makaleler okuduktan ve kadın örgütlerinin regl için ücretli izin çağrısı yaptığını fark ettikten sonra uygulamayı sunmaya karar verdi.

Bazı insanların regl dönemi iznini överken bazılarınınsa alay ederek firmayı “birçok çirkin ve iğneleyici yorumla” karşı karşıya bıraktığı kaydedildi. Uygulama, regl döneminde kadınlara izin tanınmasına dair kampanya yapan Mısırlı bir kadın gazetecinin teklifinin ardından ortaya çıktı. 

Regl dönemi izni Japonya, Güney Kore, Tayvan, Endonezya, Zambiya’da daha önce tanınmıştı. Ayrıca Hindistan’da da bazı özel şirketler daha önce bu tür izinler uygulamıştı.

Güney Kore’de ise regl döneminde izin kullanmayan kadınlar o gün için ek ücret talep etme hakkına sahip.

2015’te Zambiya, regl döneminde kadınlara bir günlük izin tanıyarak regl iznini kanun maddesi haline getiren ilk Afrika ülkesi olmuştu.

Japonya 1947’den bu yana ağrılı regl geçiren kadınlara ya da yaptığı işin regl ağrısını artırdığı durumlarda regl izni imkanı tanıyan politikalar izliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2001’de regl iznini tanıyan Güney Kore’de ise bu izin hakkı, erkekler tarafından tersine ayrımcılığa sebep olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

İtalya benzer bir yasal mevzuatın geçen yıl tanınması girişiminde bulunsa da tasarı onaylanmadı. Mevzuat kabul edilmiş olsaydı İtalya, çalışan kadınlar için regl iznini tanıyan ilk Batılı ülke olarak kaydedilecekti.

İngiltere’deki kampanyacılar ise regl izni uygulamasının başlatılması için hükümete çağrıda bulundu. Free Periods isimli kampanyanın kurucusu 19 yaşındaki Amika George konuyla ilgili şunları söyledi:

“Adet izni, kadın ve erkeğe işyerinde sunulan imkanlar açısından eşit haklar tanınmasına yardımcı olacak. Kadınların iş hayatında birçok dezavantajı var ve regl dönemleri de işyerine katılımlarının önünde engel olarak dikilebiliyor. Reglin ayıp ve utanç verici olarak görüldüğü bir toplumda yaşıyoruz, işyerinde bu konuyu tartışmak tabuların yıkılmasını sağlayabilir. Regl kadınların utanması gereken bir şey değil.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU