NASA'nın son paylaşımı herkesin burcunun değiştiği anlamına mı geliyor?

Amerikan uzay ajansı astrolojiye çok az ilgi gösteriyor

Bilim insanları daha önce de burç tarihlerinin 2 bin yıl önce geçerli olduğunu söylemişti (Unsplash)

Çok sayıda yeni haber, NASA'nın birdenbire herkesin burcunu değiştirdiğini ileri sürdü.

Haberler, burçların tamamen yanlış olabileceği ve sadece yıldız fallarının değil tüm karakterlerinin bir yalan olabileceği konusunda, kişiliklerinin epey önemli kısımlarından birini yitirdiğini düşünen insanları paniğe sevk etti.

Ancak NASA böyle bir şey yapmadı ve yıldız burçlarını değiştirecek ne güce ne de niyete sahip.

Bununla birlikte haberler takım yıldızların değişimine dair, yeni olmasa da, ilginç bir gerçeğe, astrolojiye ve burçlara inanan kişileri nasıl etkileyebileceğine atıfta bulunuyor.

Son günlerde medyanın tümünde yer bulan yeni haberler, üzerimizdeki yıldızların dizilişinin üç bin yıl önce Babil halkının ilk kez karşılaşmasından bu yana binlerce yıl içinde değiştiği gerçeğine işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberler, doğru biçimde, NASA'nın geçmişte "eksenel devinim" olgusundan ya da dünyanın dönerken bir topaç gibi salındığı gerçeğinden bahsettiğine işaret ediyor. Bu etki, Dünya'dan görülen yıldızların 3 bin yıl öncesine göre farklı konumda olacağı, dolayısıyla burçları oluşturan takımyıldızlarının da hareket ettiği anlamına geliyor.

Haberler, NASA'nın Babillilerin 13 takım yıldızını kolayca bölünebilen 12 aya nasıl uydurabileceklerini düşünüp içlerinden birini (Ophiuchus/Yılancı Takımyıldızı) yıldız haritalarından çıkardığına dair anlattığı hikaye konusunda da haklıydı. Haberlerden bazıları, Yılancı takımyıldızını NASA'nın "yarattığını" iddia etse de, söz konusu takımyıldız mevcut burçlar kuşağı oluşturulurken de öncesinde de gökyüzündeydi ve NASA'nın tek yaptığı buna dikkat çekmekti.

Ancak her ikisi de binlerce yıl önce gerçekleşti ve uzun zamandır var olan gerçekler. Bu yüzden burçların günümüzdeki kullanımı, bu bilgiye dair tam bir kavrayış içinde oluşturuldu.

Astroloji, insanların hayatlarını tartışmak için kullandığı bir sistem olduğundan, yıldızlarla muhakkak gerçekte oldukları gibi hizalanması gerekmiyor. Esasında insanlar mevcut burçlarına bağlı kalabilir veya yeni hesaplandığı iddia edilen sistemi kullanmayı tercih edebilir. Gerçekten önemli olan tek şey, o zaman bu burçları kullanan astrologların aynı sistemi kullanıyor olması.

 

 

Eğer herkes farklı tarihlere sahip 13 burçlu daha güncel sisteme geçseydi o zaman insanlara yeni burçlar verildiği söylenebilirdi. Ancak bu gerçekleşiyor gibi görünmüyor ve böyle olduğu sürece de insanlar kendilerine ve burçlarına dair mevcut anlayışlarına bağlı kalabilir.

Belki de dikkat edilmesi gereken en önemli şeyse NASA'nın burçları değiştirmediği veya onunla ilgili haberlerde iddia edilen diğer şeylerin hiçbirini yapmadığı. Birçok kişi uzay ajansının ani fikir değişikliğine gittiğini, bir tür atılım yaptığını veya burçların başından beri yanlış olduğunu sır olarak bildiğini itiraf etmeye karar verdiğini öne sürdü.

Ancak NASA, istese de, burçları değiştirme gücüne sahip değil. Ve neredeyse kesinlikle bunu yapmayı istemiyor: Uzay ajansı astrolojiyi, mevcut sansasyona sebep olduğu görülen paylaşımında bile küçümsüyor.

Paylaşımda, "Bu bilim değil" diye belirtilerek astrolojinin astronomiden farkları anlatılıyor.

Astrolojinin, sadece doğum tarihlerine bakarak geleceği öngörmekte veya insanların nasıl biri olduğunu tanımlamada tahminde bulunma konusunda kullanılabileceğini kimse ispatlayamadı. Yine de birçok kişi, fantezi hikayeleri okur gibi, her gün gazetelerdeki 'astroloji tahminlerini' veya 'yıldız fallarını' okumaktan keyif alıyor.

NASA'nın internet sitesinde yıllardır duran bu paylaşım, çocuklara astronomi ile astroloji arasındaki farkı ve burçların ilk olarak nasıl ortaya çıktığını öğretmeyi amaçlayan sayfanın bir parçası.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU