CHP, "çoklu baro" düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuni düzenlemenin iptali için yarın öğle saatlerinde Anayasa Mahkemesi'nden randevu isteyerek, başvuru yapacaklarını söyledi

Engin Altay, yarın (16 Temmuz) Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını söyledi / Fotoğraf: AA

Baroların tepkisini çeken "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  "çoklu baro" olarak ifade edilen kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

"Yarın AYM'den öğlen saatlerinde randevu isteyeceğiz" diye Altay, iptali istemiyle müracaatta bulunacaklarını belirtti. 

Altay, şunları söyledi: 

"Bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurumuzu yapacağım. Başvuru sonrası başvuru gerekçemi de yüksek mahkemenin önünde siz basın mensuplarıyla paylaşacağım" dedi. 

Ne olmuştu? 

Kamuoyunda "çoklu baro" olarak değerlendirilen "Avukatlık kanunu ile Bazı Konunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" gündeme getirildiğini itkidar ile muhalefet arasında tartışma yaşanmnasına neden oldu. 

AK Parti ve MHP'li milletvekilerini oylarıyla önce komisyonda ardından da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasallaşan düzenlemey avukat ve baro başkanlarının yanı sıra muhalefet de tepki gösterdi. 

Karşı çıkışlara rağmen düzenleme TBMM'de kabul edildi. Ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü geçti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenleme TBMM'de görüşülürken, "Ayrıştırma projesiydi bu. Çoklu hukuk projesiydi aslında. Bu karara karşı çıkmak bizim görevimizdi. Beni şaşırtan ise Devlet Bahçeli oldu. Partisinin adı Milliyetçi Hareket Partisi. Vatanı bölmek değil birleştirmek esastır. Çoklu baroya imkan veren yasa ile Türkiye Cumhuriyet'inin birliğine ve beraberliğine dinamit koymuşlardır. Nasıl oluyor da MHP bu yasaya evet oyu verebiliyor anlamıyorum" diyerek "çoklu baro" düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU