Yabancı öğrenci gerginliği büyüyor: 60'a yakın üniversite Trump'a dava açtı

Trump yönetimi online eğitime geçen kurumlardaki yabancı öğrencilerin başka üniversitelere geçmesini ya da ülkeyi terk etmesini istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin koronavirüsle baş etme performansının gayet iyi olduğunu ve kurumların faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini belirtse de üniversiteler online eğitimin daha sağlıklı olduğunu düşünüyor (Reuters)

ABD’de onlarca üniversite Trump yönetiminin yabancı öğrencilere yönelik vize kısıtlamasına karşı Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) açtığı davaya destek vereceğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre bahsi geçen kısıtlama uyarınca sonbahar döneminde tamamen online eğitime geçecek üniversitelerde okuyan yabancı öğrencilerin ya yüz yüze eğitim veren başka bir üniversiteye geçmesi ya da ülkeyi terk etmesi talep ediliyor.

Harvard ve MIT, dava dosyasını Çarşamba Boston’daki federal mahkemeye taşıdı.

Pazar 59 ABD üniversitesi destekleyici belgelerin yer aldığı müşteki dilekçesini hazırladı. Bu üniversiteler arasında Harvard Üniversitesi’nin yanı sıra Ivy League’de (ABD’nin kuzeydoğusunda sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu birlik) yer alan diğer 7 üniversite de bulunuyor.

Bahsi geçen rapora göre, üniversiteler uluslararası öğrencilerin pandemi sırasında tüm online derslere katılmalarına izin veren “acil durum boyunca yürürlükte kalacak” federal rehberliğe güvendiklerini belirtiyor.

Acil durum devam etse de hükümet politikaları aniden ve sert biçimde değişti, bu da müştekilerin hazırlıklarının bozulmasına, ciddi zarara ve karışıklığa neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ve Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nün (IIE) verilerine göre 2018-19 öğretim yılında ülkedeki yüksek eğitim kurumlarına devam eden yaklaşık 1,1 milyon yabancı öğrenci bulunuyor.

Uluslararası öğrenciler ABD’de yüksek öğrenime kayıtlı kişilerin yaklaşık yüzde 5,5’ini oluşturuyor.

Koronavirüs pandemisinin etkisinin tüm dünyada devam ettiği ve ABD’de vaka sayılarının arttığı sırada gelen Trump yönetiminin açıklaması akademik kurumları hazırlıksız yakaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademik kurumlar pandeminin yarattığı zorluklarla boğuşurken, derslere güvenli biçimde devam etmenin yollarını arıyor.

ABD yönetimi okulların ve üniversitelerin sonbaharda yeniden açılmasını planlıyordu. Ancak Harvard Üniversitesi bu dönem tüm dersleri online gerçekleştireceğini kısa süre önce duyurmuştu.

Harvard Üniversitesi Rektörü Lawrence Bacow, karara dair yaptığı açıklamada ABD hükümetinin eğitim kurumlarının yüz yüze eğitime devam etmesi konusunda baskı unsuru oluşturması açısından böyle bir adım attığını belirtti.

Üniversiteler kararın iptalini talep ediyor.

Bahsi geçen kararı, Pazartesi ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) açıklamıştı. İlgili kararda öğrencilerin yasal statüsünün devam edebilmesi için kısmen ya da tümüyle yüz yüze eğitim veren diğer kurumlara geçiş yapmaları gerektiği ifade edilmişti.

Öte yandan kaydı hem online hem de yüz yüze eğitim veren üniversitelerde bulunan yabancı öğrencilerin 3 kredilik ders alma hakkı bulunuyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU