Obeziteden ameliyatsız kurtulmak mümkün mü? Yeni tedavi yöntemi umut vadediyor

Açlık hissi veren hormonların salınımı mideye giden ana damarları tıkayarak sınırlandırıyor ve kişiyi ameliyattan kurtarıyor

Bariatrik embolizasyon yöntemi mide küçültme uygulamasından daha az riskli bulunuyor

Mideye kan akışını azaltarak hastaların kilo vermesini sağlayan yeni bir tedavi yöntemi, obezite ameliyatlarına kıyasla daha ucuz ve daha risksiz bir alternatif olacak.  

Çığır açan tedavi yöntemi, boru şeklindeki bir sonda yardımıyla kan damarlarına ulaşarak mideye giden bazı atardamarları mikroskobik boncuklarla tıkıyor. Böylece midenin açlığı tetikleyen hormonları salgılaması önleniyor ve herhangi bir hasara yol açmayacak şekilde kan akışı azalıyor.

Böylelikle, ince bağırsağın mide üzerindeki bir keseye bağlandığı ya da kişinin daha hızlı tok hissetmesini sağlayacak gastrik bantlarla midenin sıkıştırıldığı mide küçültme ameliyatı yerine daha az enfeksiyon ve komplikasyon riskli bariatrik embolizasyon yöntemiyle daha sağlıklı kilo verilebilecek. Damar tıkama işlemi diye bilinen embolizasyon tekniği normalde zayıf veya hasar görmüş damara kan akışını durdurmada (anevrizma onarımı) ve kanserli tümörleri oksijenden mahrum bırakmada kullanılıyor.

Radiology isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya katılan 20 hastanın ilk 3 ayda fazla kilolarının yüzde 8,2’sini ve çalışmanın sonunda kilolarının yüzde 11,5’ini kaybettiği kaydedildi.  Ayrıca, katılımcıların tümü hayat kalitelerinin arttığını belirtti.

 

 

Bu kapsamda yapılan klinik bir araştırmada bariatrik embolizasyon tekniği uygulanan obez hastaların bir yılın sonunda kilolarının yüzde 10’unu verdiği gözlemlendi. 

Ayrıca hastaların iştah kaybı ve daha hızlı doyma hissi yaşamalarının yanı sıra kolesterollerinin düştüğüne dair umut veren işaretler olduğu da kaydedildi.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmanın yazarı Dr. Clifford Weiss yeni tekniğe dair şunları söyledi:  

“Bir fikir olarak başlayan ve on yıllık araştırma sürecinde gelişen tekniğin önemli bir klinik araştırmaya dönüşmesi hepimiz için tatmin edici. Obezitenin kişiselleştirilmiş tedaviler gerektiren kişiselleştirilmiş bir hastalık olduğu gerçek.”

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Obezite, ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde gittikçe artan bir sağlık sorunu ve İngiltere Batı Avrupa’nın en şişman ülkesi konumunda.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU