Hindistan'da yaşlılar çöpçatanlık ajansında aşkı yeniden buldu ama bundan herkes memnun değil

Ajansa başvuran pek çok kişi yalnız yaşamaktansa, bir yol arkadaşıyla hayatı paylaşmanın daha iyi olduğunu düşünüyor

Ajansa başvuran erkeklerin 65 dolar para yatırması bekleniyor (Unsplash)

Hindistan pek çok yaşlı ve yalnız kişi Mutlu Yaşlılar çöpçatanlık ajansına başvuruyor.

CNN’in haberine göre, 2011 verileri neredeyse 15 milyon yaşlı Hintlinin yalnız yaşadığına ve bunların dörtte üçünün kadın olduğuna işaret ediyor.

2012’de yapılan bir çalışmadaysa katılımcıların yüzde 70’i yalnız yaşayan yaşlılar için en iyi çözümün arkadaşlık olduğunu düşünüyor.

Örneğin 52 yaşındaki dul Saroj Ghatani, çocukları bu düşünceyi beğenmese de bir partnerle vakit geçirmenin kendisi için iyi olacağını düşünüyor.

50’li yaşlarıma geldiğimden hayatımı yaşadığımı ve gerçekten partner bulmayı düşünmemem gerektiğine inanıyorlar. Hayatım boyunca onları büyütmek için çalıştım, destekledim. Şimdi sadece kendimi düşünmek istiyorum ve istediğim hayatı yaşamak istiyorum.

Öte yandan 71 yaşındaki Natubhai Patel erkeklerin ve kadınların bu tip ajanslardan beklentilerinin farklı olduğunu söylüyor. Patel’e göre, kadınlar kendilerine yol arkadaşı ararken, erkekler mutfakla ilgilenecek kişiler arıyor.

 Bazı kadınlar ev geçindirme günlerinin artık sona erdiğini ve Hindistan’ın geleneksel yapısından daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çöpçatanlık ajansı ayrıca erkeklerin kurum aracılığıyla kendilerine eş bulduktan sonra her ay partnerlerinin hesabına bir düzeyde para yatırmalarını da talep ediyor. Ajansa göre kadınlar bu şekilde finansal güvence altına alınmış oluyor. Hindistan’da kadınlar finansal açıdan çoğunlukla ailelerindeki erkeklere bağlı yaşıyor.

Kendilerine bu şekilde eş bulan kişiler, ilişkide tarafların daha özgür hareket edebildiğini belirtiyor. Hindistan’da çiftlerden biri öldüğünde mülkleri bir diğerine ancak evli oldukları durumda geçebiliyordu. Ancak Yüksek Mahkeme’nin 2013’te verdiği karar uyarınca evliliğe benzer biçimde yaşamak da bu kapsama giriyor.

 

reshmi chakraborty cnn.jpg
Ajansa başvuran kadınlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor (Reshmi Chakraborty / CNN)

 

Çiftler bir araya gelmeden önce yemek yapma sorumluluğu, finansal açıdan paylaşımcı olma gibi konuları kapsayan bir anlaşma imzalıyor. 

Ülkede yaşlıların bu şeklide kendilerine yol arkadaşı edinmesi bazı aile üyeleri tarafından hoş karşılanmasa da, sağlıklı bir ilişkinin olumlu psikolojik etkilerine ve yaşam kalitesini artırmasına dikkat çekiliyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU