Spor yazarları Galatasaray-Trabzonspor maçını değerlendirdi: Bazı filmler vardır, tamamını izlemeye gerek duymazsınız

Trabzonspor, deplasmanda karşılaştığı Galatasaray'ı 3-1 mağlup ederek şampiyonluk yolunda kritik bir üç puan elde etti. Uğur Meleke, yazısında Süper Lig'deki değişime vurgu yaparken, Deniz Çoban tartışmalı pozisyonları değerlendirdi

Trabzonspor, Galatasaray'ı 3-1 mağlup ederek lider Başakşehir'le arasındaki puan farkını 2'ye indirdi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 30. haftasında Galatasaray ile Trabzonspor, Türk Telekom Stadyumu'nda karşı karşıya geldi.

Bordo-mavili ekip, 41. dakikada penaltıdan Jose Sosa, 70. dakikada Filip Novak ve 90+5. dakikada Alexander Sörloth'un attığı gollerle karşılaşmadan 3-1'lik skorla galip ayrıldı.

Ev sahibi ekibin tek golü, 90+3. dakikada penaltıdan Jean Michael Seri'den geldi.

Galatasaray'da Sofiane Feghouli, 32. dakikada gördüğü kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı.

Spor yazarları, Trabzonspor'un 3-1'lik galibiyetini ve Galatasaray'daki eksiklikleri değerlendirdi. 

 

20200705_2_43300184_56467707.jpg
Trabzonspor'a yenilen Galatasaray, Süper Lig'deki altıncı maçından da galibiyet çıkartamadı / Fotoğraf: AA

 

Mehmet Demirkol: Emre Akbaba'nın oyunu Başakşehir'e oyun kurdurmamıştı

Fanatik gazetesi yazarı Mehmet Demirkol, sakat ve cezalı oyuncular nedeniyle Galatasaray’ın santrafor bölgesindeki eksikliğe dikkat çektiği yazısında şu değerlendirmeyi yaptı:

Galatasaray’ın santrforsuzluğu sadece golü atacak adamı bulamama gibi bir sonuç yaratmıyor. Bu durumun, hücumdayken kale önünü boş bırakmak ve rakip savunmayı rahatlatmak gibi de sonuçları oluyor. 58’de Sekidika’nın sağdan harmanlayıp geldiği penaltı noktasına kestiği topta orada kimsenin olmayışı... İşte sorun bu. Emre Akbaba’nın hareketli oyunu geçen hafta Başakşehir’e oyun kurdurmamıştı ancak pozisyon bulmada da büyük sorun çıkarmıştı. Dün bu sorun Feghouli’nin oyundan atılması sonrası içinden çıkılması zor bir hale geldi. 

Trabzonspor ise düşük vitesle oynadı ancak yine de rakibinin ceza sahası içinde yapamadığı her şeyi yaptı. Hem de Donk’un Sörtloth'u penaltı pozisyonu dışında iyi kontrol etmesine rağmen... Novak’ı net bir gol tehdidi olarak kullanacak kadar hem de...

 

20200705_2_43300184_56467702.jpg
Galatasaraylı Belhanda, 77. dakikada yerini 17 yaşındaki Emin Bayram'a bıraktı / Fotoğraf: AA

 

Uğur Meleke: Atletico Madrid-Borussia Dortmund maçı seyrettiğim hissine kapıldım

Hürriyet gazetesi yazarı, dünya futbolunun dönüştüğünü buna bağlı olarak Süper Lig'in de dönüştüğünü belirttiği yazısı şöyle:

Dün özellikle maç 11’e 11’ken, topa sahip takımın değil sahip olmayanın daha fazla tehlike yarattığını gördük peş peşe. Bu son derece pragmatik görüntüyü izlerken sanki bir Atletico Madrid-Borussia Dortmund maçı seyrettiğimiz hissine kapıldım doğrusu. Galatasaray zaten üç orijinal santrforu birden sakat olunca, en uca Emre Akbaba’yı devşirerek biraz mecbur kaldı bu oyuna. Maç 11’e 11’ken orta üçlünün sağında oynayan Taylan ve sağa sürekli sağa deplase olan Emre, hızlı çıkışlarla pozisyon yarattılar. Emre 15 dakikada 3 gol pozisyonu yarattı, ikisini Feghouli ve Belhanda harcadı. Birinde de şanssızdı genç adam.

Trabzonspor'un "faydacı oyun"unun mecburiyet değil tercih olduğunu kaydeden Meleke, şu yorumu yaptı:

Hüseyin Çimşir göreve geldiğinden beri bu tarz bir futbol tercih ediyor, zaten topla oynama oranları da yüzde 50’ye kadar geriledi Trabzonspor’un. Bu istatistikte Malatyaspor ve Konyaspor gibi iki ekibin gerisindeler enteresan bir şekilde. Ancak Trabzonspor’un gol atmak için, maç kazanmak için sürekli topa sahip olmak gibi bir mecburiyeti yok.

 

20200705_2_43300184_56467700.jpg
Alexander Sörloth, 90+5. dakikada attığı golle bu sezonki gol sayısını 21'e yükseltti / Fotoğraf: AA 

 

Şansal Büyüka: Sosa, bu sezon mükemmel işler yapıyor

Milliyet gazetesi yazarı Şansal Büyüka, karşılaşmanın ilk 10 dakikasında maçın gidişatının belli olduğunu vurguladığı yazısı şöyle:

Bazı filmler vardır, tamamını izlemeye gerek duymazsınız. 10 dakikalık tanıtım filmini izlediğinizde, sonunun nasıl geleceğini anlarsınız. Tıpkı Galatasaray-Trabzonspor maçında olduğu gibi… İlk 10 dakikayı izleyince 90 dakikanın nasıl geleceğini çok rahat anladık. Trabzonspor, liderden 5 puan geride başladığı maçta sıkıntı, gerilim yaşayabilir, hatta panik yapabilirdi… Tam aksi oldu. 

Galatasaray başlangıçta acemi bir takım gibi panik yaptı, adeta eli-ayağı dolaştı… Trabzonspor bu dakikalarda, futbol anlayışıyla, sahaya yayılışıyla, Ekuban’ın katılımıyla, hücum gücündeki etkinliğiyle “ben bu maçı kazanırım arkadaş“ diye bağırıyordu... Kabul edelim ki "usta" yani Sosa bu sezon gerçekten mükemmel işler yapıyor... Orta alanın “arı“ gibi çalışan Abdülkadir Brothers’ları futbolu iki yönüyle iyi oynuyorlar… Hem hücumda varlar, hem savunmada…

 

20200705_2_43299628_56466236.jpg
Sofiane Feghouli, karşılaşmanın 32. dakikasında kırmızı kart gördü / Fotoğraf: AA

 

Ali Ece: Feghouli sorumsuz davranışı ile Galatasaray'ı 10 kişi bıraktı

Emre Akbaba'nın geçen hafta Başakşehir’le oynanan maçta sahte 9 numara rolüyle Galatasaray'ın 80 dakika üstün oynadığı maçı hatırlatan Fanatik gazetesi yazarı Ali Ece'nin, maçla ilgili yazısı şöyle: 

Emre Akbaba maça çok iyi başlamıştı. Seri’nin derin oyun kurucu, Akbaba’nın sahte 9 olduğu bu düzendeki pas akıcılığı, Galatasaray’ın 10. dakikada Trabzonspor’un yoğun ön alan presinden çok iyi çıkarak ilk net pozisyonunu da oluşturdu. Sonrası herkesin malumu: “Soso” Feghouli sorumsuz davranışı ile Galatasaray’ı 10 kişi bıraktı. Cüneyt Çakır’ın ikinci kez VAR’a başvurusu ise maçın ilk golünü penaltıdan getirdi. Maç 11’e 11’ken Galatasaray golü bulamadıysa yine Belhanda ve Ömer Bayram’ın aksamasından dolayı bulamadı. Lemina yokken de Saracchi savunmada daha fazla aksadı. 

Trabzonspor, maç 11’e 10 olduğunda geçtiğimiz haftalarda puan kayıplarına sebep olan gerginliğinden sıyrıldı. Sosa’nın liderliğiyle skoru korumakla kalmadı, bu kez doğrusunu yaparak skoru geliştirecek golü aradı, buldu. Novak kadar etkili ofansif kafa vuruşları yapan sol bek de Sosa gibi diyagonal topları dibine girerek bu kadar iyi atan orta saha da ülkemizde ender bulunan cinsten.

 

20200705_2_43299628_56466234.jpg
Cüneyt Çakır, maçı 5 sarı, 1 kırmızı kartla tamamladı / Fotoğraf: AA

 

Deniz Çoban: VAR'dan kaçmadı

Eski hakem ve Fanatik gazetesi yazarı Deniz Çoban, Trabzonspor'un Galatasaray'ı 3-1 mağlup ettiği maçtaki hakem kararlarını şöyle yorumladı:

18. dakikada Saracchi doğru bir sarı kart gördü, 3 dakika sonra da Abdulkadir’e bir faul yaptı. Bu pozisyonda ikinci sarı kart beklentileri oldu ancak 2. sarı kartı gerektirecek bir faul yoktu. 

20’de Donk-Da Costa mücadelesinde Trabzonsporlular penaltı bekledi. Donk’un rakibine bir şarjı var ancak bu oyun kuralları dahilinde bir müdahale. Bana göre penaltı verilmemesi doğruydu. 

30’da Da Costa, Feghouli’ye yaptığı faul sonrasında, Feghouli’nin acımasız bir tepkisiyle karşılaştı. Çakır bu müdahaleyi göremeyince, VAR yerinde bir müdahale ile Feghouli’nin kırmızı kart görmesine vesile oldu. VAR ile verilen bu kırmızı kart kararı doğruydu. 

38’de Sörloth'un, topu kaleye doğru vurduktan sonra, ona kontrolsüz şekilde kayan Donk; Sörloth’un ayağına bastı. Hakemin gözünden kaçan bu ihlal yine VAR’ın gözünden kaçmadı ve doğru bir penaltı kararı verildi. 

Uzatma anlarında da Galatasaray'dan Taylan'a ceza sahası içerisinde yapılan harekete verilen penaltı kararı da doğruydu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU