Uzmanlar uyardı: Böyle giderse eski tedbirler geri gelebilir

Asker uğurlamalarındaki tedbirsizliklere ilişkin konuşan uzmanlar, “Müzikten duyamadıkları için yüksek tonda konuşma, şarkı söylemeleri ağızdan çıkan virüs miktarını artırıyor. Böyle giderse eski tedbirler geri gelir” uyarısında bulundu

Fotoğraf: Twitter

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında mart ayında asker uğurlama törenlerini yasaklamış ancak törenler yapılmaya devam edince 81 ilin valiliğine yazı göndererek yasağı delenler için işlem yapılmasını istemişti.

Buna rağmen son günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntülerde asker uğurlamalarının yapılmaya devam ettiği ve tedbir alınmadığını görülüyor.

Sosyal medyada yayınlanan son görüntülerde İstanbul Zeytinburnu’nda önceki gece yüzlerce kişi önce sokağı trafiğe kapatarak asker uğurlaması yaptı. Ardından maske ve sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak el ele halay çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevredeki vatandaşların aradığı polis, 20 dakika sonra olay yerine geldi. Ancak sadece uyarı yaptı. Ardından, kalabalık tekrar müziğin sesini açarak uğurlama törenine devam etti.

“Böyle giderse eski tedbirlere döneriz”

Hürriyet'in haberin göre, görüntüleri değerlendiren uzmanlar ise bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Görüntülerde yeni normalin alışmamız gereken 3-4 kuralı da ihlal edilmiş. Hem kalabalık oluşturulmuş hem maske takılmamış, sosyal mesafeye uyulmamış ve ellerde temas halinde. Yeni normale alışamadığımızı gösteren görüntüler” dedi.

Tehlikenin boyutuna karşı uyaran Yamanel şunları kaydetti:

Orada bir tane vaka olsa ortamdaki yüze yakın kişi de enfekte olur. Böyle şeylere çok dikkat etmemiz lazım. Yeni normale alışamazsak çok daha yüksek sayılar görürüz. Eskiye döner, eski tedbirleri almak zorunda kalırız. Mesela düğün salonları açılıyor. Düğünlerde de bu tip görüntüler olursa yayılım hızı artar. Eğer tedbirlere uymazsak hem normalleşmemiz gecikir hem de pandemi ile mücadelemiz sonuca varmaz ve pandemi süreci uzar

'Duyarsızlık ve bencillik'

Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, görüntülere ilişkin, “Ortadaki görüntüler her şeyi anlatmaya yetiyor. Bunlar ayıp, duyarsızlık ve bencillikten başka bir şey değil. Oradakiler sadece kendilerinin değil, başka insanların da hayatını tehlikeye atıyor. Toplum olarak birbirimizin hakkına riayet etmeliyiz. Dolayısıyla başkasının hakkında riayet edilmediği ortada” ifadelerini kullandı.

'Bağırmalar riski artırıyor'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının yayılma riskini artıracak davranışların olduğu ve buna çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

Bu sayıları azaltmak istiyorsak bir şekilde kalabalıklaşmanın ve sosyal mesafenin bozulmasının önüne geçmeliyiz. Bunun için kalabalık toplanmalara sayı sınırı konulmalı. Bir asker uğurlama törenine sınır koymamız gerekir. Çünkü büyük sayılar büyük toplanmalardan çıkıyor. Diyarbakır’da bir taziye evinden 200 vaka, Kars’ta bir nişan yemeğinden 100 vaka, bir asker uğurlama töreninden 58 vaka çıktı. Askere uğurlanma törenlerinin bir diğer tehlikesi de yüksek sesle konuşma. Oradaki insanların müzik sesinden birbirlerine duyamadıkları için yüksek tonda konuşma, şarkı söylemeleri ağızdan çıkan virüs miktarını artırıyor. Düğün salonları, tiyatrolar ve sinemalar da açıldı. Ancak riskleri farklı. Sinema ve tiyatroda insanlar konuşmadan ve bağırmadan oturuyor. Düğün ve nişan salonlarında ise insanlar birbirleriyle konuşuyor, bağırıyor ve şarkı söylüyorlar dolayısıyla risk çok daha yüksek.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU