Golan Tepeleri’nin kimliği Amerikan-İsrail çıkarları arasında kayboldu

Trump’ın kararı, Arap bölgesini yıkıcı tehlikelere maruz bıraktı

Bir Yahudi yerleşimci, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Banyas Şelaleleri'nde yürüyüş yapıyor / Fotoğraf: AFP

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Golan Tepeleri’nde İsrail’in “egemenliğini” tanıma kararı, Beyaz Saray’ın 9 Nisan’daki seçimler öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya verdiği son hediye oldu. Netanyahu, seçim öncesi rakiplerine karşı büyük bir zafer kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da imzaladığı bu karar, işgal altındaki Golan’ı İsrail toprağı olarak tanıdı. Sürpriz karar, Golan’ı Suriye toprağı olarak tanıyan uluslararası örgütlerin duvarını yıktı.

Gazze’den yanıt

Amerika’nın bu kararı, özellikle Washington’daki Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi’ne (AIPAC) katılan güçlü rakibi General Benny Gantz’a karşı Netanyahu’ya büyük bir hediye olarak sunuldu.

Trump’ın kendisi de yaklaşmakta olan başkanlık seçimlerinde kendisine yardım etmek isteyen Yahudi lobisiyle yakınlaşmış oldu. Demokrat Parti’den 9 başkan adayı, AIPAC’ın Cumhuriyetçi Parti’ye verdiği desteği protesto etmek için konferansa katılmaktan vazgeçtiklerini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmza töreni İsrail askeri helikopterlerinin Gazze’deki hedefleri vurduğu sırada gerçekleşti. İsrail saldırıları, pazartesi günü Tel Aviv’e düşen füze, Gazze Şeridi yakınlarındaki Aşkelon ve Siderot şehirlerini bağlayan tren seferlerinin durdurulması ve Gazze’nin kapalı askeri bölge ilan edilmesinin ardından başladı.

Yetkili kaynaklardan alınan bilgiye göre İsrail, 30 Mart Toprak Günü’nün 43’üncü yıl dönümü dolayısıyla Suriye topraklarından sınır bölgesine yürüyüş başlayacağı endişesiyle 24 Mart Pazar günü işgal altındaki Golan Tepeleri’ne ordu güçlerini mevzilendirdi.

Suriye’deki muhalefet ve rejim, Golan’daki hakların geri alınması konusunda fikir birliği içinde. Şam rejiminin duruşu ve Suriye muhalefetinin açıklamaları bu yönelimi kanıtlıyor. Ancak iki taraf, Golan Tepeleri’nin Suriye’nin hakkı olduğunu savunan uluslararası çevreleri göz ardı eden ABD ile ilişkiler konusunda ayrılıyor.

Golan’ı geri kazanma hakkı

Golan Tepeleri'nin geri kazanılması için barışçıl ve diplomatik çözümlerin faydalı olmadığı açıkça ortaya çıktı. Öyle ki İsrail-Suriye arasındaki en çok ilerleme kaydedilen görüşme 1991 Madrid Barış Konferansı’nda gerçekleşmişti. Ancak özellikle Suriye’deki savaşın gölgesinde herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Sıcak gelişmeler ışığında Suriye’nin sessizliği şu iki maddede ortaya çıkıyor. Birincisi, Suriye’nin Trump’ın Golan kararını sadece kınamakla yetinmesi. İkincisi ise Suriye’nin kuzeyinde dönen savaştan dolayı Golan’a vakit ayırılamaması. 

Kınama mı, silahlı mücadele mi?

Trump’ın İsrail’in Golan’daki egemenliğini tanıdığı karara karşı Suriyeliler, “Golan’ın kimliği Suriye’dir” sloganıyla gösteri düzenledi. Suriye ve İsrail sınırına bakan Mecdel Şems halkı Suriye bayraklarıyla yürüyüş düzenledi ve gösteriler sırasında “Düşmanlar burnunu soksa da Golan Suriyelidir”, “Golan’ın kimliğini biz belirleriz” sloganları atıldı. 

 

Her ne kadar rejim Trump’ın kararını kınamakla yetinse de Suriyeliler bununla yetinmek istemiyor. Bazıları, toprakların silah haricinde özgürleştirilemeyeceğini düşünüyor. “Golan’ı kınamalarla ve açıklamalarla özgürleştirmek isteyip şu ana karar hiçbir kurşun atmadılar” düşüncesi hakim.

Demografik değişim

İsrail’in Golan’ın demografik yapısını değiştirme çabaları devam ediyor. Golan’ı devralmasından bu yana İsrail, 20 bin yerleşimcinin yaşadığı 30 Yahudi Yerleşim yeri inşa etti. Öte yandan bölgede çoğu Dürzi olmak üzere farklı mezheplerden 20 bin Suriyeli bulunuyor. 

İsrail, bölgedeki tepeleri Suriye’yi izlemek için uygun bir yer olarak görüyor. Arazi, Suriye’den gelebilecek her türlü askeri güce karşı doğal bir engel olarak kabul ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/14601

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU