Aleksandr Novak, Rus enerji şirketlerinin Avrupa’ya gönderdiği doğal gazın bir kısmının Asya pazarına yönlendirileceğini açıkladı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Vladimir Putin’in Rus gazının Avrupa yerine farklı pazarlara yönlendirilmesi talimatının ardından şirketlerle görüşmeler yapıldığını söyledi.
Novak, Avrupa’ya tedarik edilen sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) bir bölümünün Rusya ile yapıcı ilişkiler kuran ve uzun vadeli sözleşme imkânı bulunan diğer pazarlara yönlendirileceğini belirtti. Rus şirketlerinin, yeni kısıtlamaları beklemeden başta Hindistan, Tayland, Filipinler ve Çin olmak üzere çeşitli ülkelerle yeni uzun vadeli anlaşmalar için temaslara başladığını ifade etti.
Novak ayrıca Rus doğal gazının “dost ülkelere” gönderilmesini hedeflediklerini vurguladı.
Daha önce Putin, Rusya’nın Avrupa gaz piyasasından tamamen çekilebileceğini belirterek hükümete gerekli hazırlıkları yapma talimatı vermişti. Öte yandan Avrupa Birliği, gelecek yıldan itibaren Rusya’dan boru hatlarıyla doğal gaz ve LNG ithalatını tamamen durdurmayı öngören kararı onaylamıştı.
AA