DSÖ, Kovid-19'un kökenini araştırması için Çin'e ekip gönderiyor

Haziranın başlarında, ABD merkezli Harvard Üniversitesi Tıp Okulu, Kovid-19’un geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ortaya çıkmış olabileceğine yönelik bir rapor yayımlamıştı

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökeninin araştırılması için önümüzdeki hafta Çin'e bir ekip gönderileceğini duyurdu.

DSÖ'nün bu kararı, örgütü fonlamaktan vazgeçtiğini açıklayan ABD'nin baskıları ve virüsün kökeni hakkında araştırma çağrılarının ardından geldi.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kovid-19'un Çin'de bir laboratuvarda üretilmiş olabileceğini söylemiş, Pekin bu iddialar sert bir şekilde yanıt vermişti.

Virüsün ortaya çıktığı 11 milyon nüfuslu Çin'in Vuhan kenti, son zamanlarda vaka sayılarındaki azalmaya rağmen ülkede virüsten en çok etkilenen kent oldu.

Bu ayın başlarında, ABD merkezli Harvard Üniversitesi Tıp Okulu, Kovid-19'un geçtiğimiz yılın ağustos ayında ortaya çıkmış olabileceğine yönelik bir rapor yayımladı.

Raporda, Vuhan'daki hastanelerin yakınındaki faaliyetlerin ve hareketlerin uydu görüntülerinde ve Çin arama motoru Baidu'dan elde edilen verilerin analizi sonucu, geçtiğimiz sonbahardan bu yana olağandışı etkinlikler gözlendiği aktarıldı.

Vuhan'daki 6 hastanenin yakınındaki otoporkların uydularından çekilen görüntüleri inceleyen araştırmacılar, aşırı kalabalık hastanelerin kapsamı hakkında tahmin yürütmek için araç sayısını hesapladı.

Buna göre hastane otoparklarındaki araç sayısı, daha önceki pandemilerde tespit edilen sayıya benzer bir orandaydı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU