Netanyahu ile koalisyon ortağı Gantz arasında "ilhak" gerilimi: Beklemek zorunda

Ülkenin öncelikli konusunun şu an için koronavirüs olduğunu ifade eden Gantz, sağlık ve ekonomik krizin atlatılması gerektiğini belirtti

Fotoğraf: Flash90

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun koalisyon ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz, Batı Şeria’nın ilhakı konusunda hükümete karşı çıktı.

Netanyahu’nun sözcüsü, sağlı Likud Partisi’nden milletvekillerinin, önümüzdeki çarşamba günü ilhak adımlarını Gantz’ın desteğine bağlı olmadan” müzakere edeceğini söyledi.

Başbakan Netanyahu, partisi Likud'un toplantısında ilhak planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede, ilhak planının hayata geçirilmesi için İsrail'deki ABD'li yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini belirten Netanyahu, "Bu görüşmeleri ayrı şekilde yürütüyoruz. Bu konu (ilhak) Mavi Beyaz'a (Benny Gantz'ın liderliğindeki parti) bağlı değil, onlar (Mavi-Beyaz) bu konuda faktör bile değil" ifadelerini kullandı.

Gantz: Beklemek zorunda

Netanyahu’nun ardından açıklama yapan Gantz ise, Başbakan’ın Batı Şeria’daki ilhak planının Kovid-19 salgını nedeniyle beklemek zorunda olduğunu söyledi.

Ülkenin öncelikli konusunun şu an için koronavirüs olduğunu ifade eden Gantz, sağlık ve ekonomik krizin atlatılması gerektiğini belirtti.

Gantz, "Koronavirüsle savaşla ilgisi olmayan her şey şu anda bekleyecek.'' sözleriyle ilhak planına şu an için kapıları kapattıklarını ima etti.

Yerel basın, Gantz'ın ilhak planını görüşmek üzere İsrail'e gelen ABD Başkanı Donald Trump'ın asistanı ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Avi Berkowitz ile bu sabah yaptığı görüşmede, 1 Temmuz'un ilhak için belirlenmiş kesin bir tarih olmadığını söylediğini aktarmıştı.

İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU