İBB’nin Fatih tablosunu almasının ardından Milli Saraylar da harekete geçti… Koleksiyonundaki Fatih portrelerini sergileyecek

Milli Saraylar, koleksiyonundaki Venedikli ressam Paolo Veronese ve Halil Paşa’ya ait Fatih portrelerinin müzede sergileneceğini duyurdu

Fotoğraf: Milli Saraylar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçen hafta Londra’daki müzayedede, İtalyan ressam Bellini'ye ait Fatih Sultan Mehmet tablosunu 935 bin sterline (Yaklaşık 8 milyon lira) satın almıştı.

İBB’nin portreyi belediyenin Saraçhane binasında sergileneceği açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar da kendi koleksiyonundaki bazı Fatih portrelerini sergileyeceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli Saraylar’ın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en zengin portre koleksiyonuna sahip Resim Müzesi, Venedikli ressam Veronese ve Halil Paşa’nın Fatih portrelerini ilk defa sergilemeye hazırlanıyor. Müzenin sonbaharda açılacak yeni bölümlerinde Zonaro, Hasan Rıza ve Feyhaman Duran'ın Fatih portreleri de yer alacak” ifadeleri kullanıldı.

"Sanat siyasi tartışmalara alet edilmemeli

Independent Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, Milli Saraylar, Fatih'in tablolarıyla ilgili çalışmalara daha önce başladı.

Milli Saraylar koleksiyonunda yer alan Fatih portrelerinden 3’ü, 2014’ten bu yana sergide. Topkapı Sarayı depolarında yer alan 3 portre Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar’a devrinden sonra restore edildiği ve Resim Müzesi’nin yeni bölümlerinde sergiye hazırlandı. 

Restorasyon ve sergi süreci 18 Haziran’dan itibaren çeşitli yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Milli Saraylar, yetkilileri sanatın, siyasi tartışmalara alet edilmemesi gerektiği görüşünde.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU