78 baro destek istedi: Bizi yıktıklarında adalete ihtiyaç duyan herkes sessiz ve kimsesiz kalacak

“Herkesi seslerinin kısılmasını amaçlayan her türlü tahakküme karşı mücadelemize destek vermeye davet ederiz”

Fotoğraf: Twitter

AK Parti’nin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek yasal düzenleme hazırlığına karşı eleştiriler devam ediyor.

78 baro başkanlığı da bugün iktidarın hazırlığını yaptığı ancak neredeyse bütün baroların karşı çıktığı tasarıyla ilgili gazetelere ilan verdi.

Değişikliğe karşı baro başkanlarının bulundukları illerden Ankara’ya yürüyüp polisin sert müdahalesi ile karşı karşıya kalınması hatırlatılan metinde Erzincan ve Elazığ barolarının imzası yer almadı.

Baroların açıklaması şöyle:

Yaşımıza, güneşe, yağmura ve virüse rağmen ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya yürümemizin ve başkentimizin girişinde tarafımıza uygulanan insanlık dışı muameleye rağmen direnmemizin ve kararlı duruşumuzun nedeni Baroların yapılarının değiştirilmesi adı altında parçalanma, niteliksizleştirme ve susturulma tehdidine karşı bir tepki ama aslında bu tehdidin vatandaşın sesinin kesilmesi, temel hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması karşısında savunmasız bırakılması anlamına gelmesinedir.

Baroların bölünmesine, parçalanmasına karşı toplumdan destek talep eden 78 baro, ilan metninin devamında şunları kaydetti:

“Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklar yaratacaktır. Bu metin bu ülke üzerinde yaşayan, hukuk devletine ve insan onuruna inanan herkese tarihi bir çağrıdır. Cumhuriyetin ve elbette yargının vazgeçilmez kurumları olan barolar da “çoklu baro” kisvesi altında yıkıldığında, bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istisnasız herkes artık sessiz ve kimsesiz kalacaktır. Bizler meslek değerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi, meslek örgütümüzün içi boş, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklara indirgenmesine izin vermeyeceğimizi tarih önünde tüm Türkiye’ye saygı ve büyük bir kararlılıkla arz eder, herkesi seslerinin kısılmasını amaçlayan her türlü tahakküme karşı mücadelemize destek vermeye davet ederiz.

Hürriyet yayınlamadı

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Hürriyet gazetesinin ilanı yayınlamadığını yazdı.

Sağkan, "Bunu da kenara not alalım. Hürriyet gazetesi bu ilanı dahi yayınlayamayarak tarihteki yerini aldı. Basın özgürlüğünde geldiğimiz nokta." sözleriyle gazeteye tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 2019 - 2020 adli yıl açılışında Türkiye'deki avukatların yaklaşık yüzde 85'inin temsil eden 52 baro yer almamıştı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'nun açılışa katılmasını eleştiren barolardan 12'si TBB'yi olağanüstü genel kurula çağırmış ancak yönetim reddetmişti. Bunun üzerine mahkemeye başvuran 12 baronun talebi kabul edilmiş ancak Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde LGBTİ+'lara karşı ifadelerini eleştiren Ankara Barosu'nun yayınladığı bildirinin ardından baroların yapısında değişiklik gündeme gelmişti. Raftan indirilen değişiklik planına barolar itiraz ediyor. 

Başkanlar değişikliğe karşı bulundukları illerden Ankara'ya yürümüş ancak şehrin girişinde polis müdahalesine maruz kalmıştı. Uzun uğraşlar sonucu başkanlar şehre girebilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU