Çin'de klinik testleri süren Kovid-19 aşısı orduda kullanılmaya başlandı

CNBG şirketinden yapılan açıklamada, aşı adayının bin 120 sağlıklı kişinin tümünde güvenli bir şekilde koronavirüs antikorlarının üretilmesine katkı sağladığı vurgulandı

Fotoğraf: Unsplash

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedavi geliştirmeleri yapan China National Biotec Group (CNBG), insanlar üzerinde denedikleri bir aşı adayının başarıyla sonuçlandığını açıkladı.

Rus basınında yer alan habere göre, CNBG şirketinden yapılan açıklamada, test edilen iki ayrı aşı adayının olumlu sonuç gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada, ön bilgilere göre CNBG’nin Pekin biriminde üretilen aşı adayının test edildiği bin 120 sağlıklı kişinin tümünde güvenli bir şekilde koronavirüs antikorlarının üretilmesine katkı sağladığı vurgulandı. Aynı şirketin Vuhan kentindeki biriminde de aşı testlerinin başarıyla sonuçlandığı bildirildi.

CNBG, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) aşı testlerinin son aşamasına geçilmesi için izin alındığını da açıkladı, ancak bunun tam olarak hangi aşı olduğu konusunda net bilgi vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Klinik testleri süren aşı orduda kullanılmaya başlandı

Öte yandan Global Times gazetesinin haberine göre, CanSino Biologics, ÇHKO bünyesindeki tıbbi araştırma enstitüsü tarafından ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısının, askeriyede kullanılması konusunda ülkedeki en yüksek askeri liderlik mekanizması olan Çin Merkezi Askeri Komisyonundan (CMC) birkaç gün önce onay alındığını açıkladı.

CMC'nin izni 25 Haziran'da verdiğini belirten CanSino, onayın bir yıl için geçerli olacağını kaydederek, Ad5-nCoV adlı aşının daha önce yurt içi ve yurt dışında yapılan insanlı klinik deneylerde başarılı olduğunu, aşının güvenli ve etkili olduğunun kanıtlandığını bildirdi.

Üçüncü aşama deneyleri BAE'de

CNBG bünyesinde Vuhan Biyolojik Ürün Enstitüsü tarafından geliştirilen, birinci ve ikinci aşama klinik deneyleri Çin’de yapılan inaktif aşıların BAE’de yerlileştirilmesi için de çalışmalar yürütülecek.

Çinli aşı şirketinin ülkede uzun süredir çok düşük seviyede seyreden vaka sayıları nedeniyle, aşı testlerinde kullanılacak denek bulmakta zorlandığı ve bu nedenle yabancı bir ülkeyle anlaştığı düşünülüyor.

Diğer aşı çalışmaları

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), iki şirketin aşı çalışmalarında öncü olduğunu açıklamıştı.

Açıklamaya göre merkezi İngiltere'nin Cambridge kentinde bulunan Astrazeneca şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşı adayının şu anda dünyada en ileri seviyede gelişim göstermiş aşı adayı, bu şirketi ABD merkezli Moderna’nın ürettiği aşı adayı takip ediyor.

Söz konusu aşıların klinik testlerinin ikinci ve üçüncü aşamasına geçilebileceği ifade ediliyor.

Dünyada toplam test edilen yaklaşık 200 aşı adayı arasından 15’i insanlarda test edilme aşamasında bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU