Boğaziçili kadınlardan suç duyurusu gibi ifşa metni

Üniversiteden bir grup kadının "Boğaziçi Üniversitesi eril şiddet ifşası" isimli metninde ismi verilmeyen 4 erkeğin çevresindeki kadınlara karşı tavırları detaylıca anlatılıyor

Ekşi Sözlük’te bir başlık… Boğaziçi Üniversitesi eril şiddet ifşası… Yaklaşık 3 sayfalık ifşa metninin altında imza olarak “Boğaziçi Üniversitesi’nden feministler” yazıyor.

Metin 4 bölümden oluşuyor:

1-Biz kimiz ve bu metni neden/nasıl yazdık?

2-Biz bu metinde ne yazdık?

3-İfşa ediyoruz!

4-Sonuç yerine

Kaleme alınan yazının girişinde, üniversiteden bir grup kadın oldukları, içinde bulundukları ortamlarda maruz kaldıkları eril şiddeti ifşa etme amacı taşıdıkları yazıyor.

Yazının ilk bölümünde maruz kalınan eril dilden örnekler veriliyor, üniversite bünyesindeki ismi verilmeyen 4 erkeğin kadına karşı tavırları anlatılıyor.

"İfşa metni" ismi verilen yazının o bölümlerinden bazı örnekler şöyle:

“Politika bölümü mezunu ve gazetecilik yapan bir erkek, politik/kamusal ortamlarda kasti olarak ve ısrarla “anasını satayım”, “a... k...” şeklinde cinsiyetçi küfürler kullanması üzerine aynı ortamdaki bir kadın tarafından tecavüz kültürünü beslediğine dair uyarılıyor, ancak bu erkek bu uyarıları dikkate almamak ve hatta uyarılarla dalga geçmek gibi bir tutum takınıyor… Söz konusu erkek, bir kadının rızası olmadan kadının memesine vuruyor ve kadını aşağılıyor. başka bir kadının, rızası olmadığı ve kadın ‘hayır’ dediği halde, ısrarla genital bölgesine ve kalçalarına dokunuyor…”

Yukarıda metinden alıntı yaptığımız bu bölüm bir “eril şiddet ifşa”sından ziyade bir taciz ifşası mahiyetinde. Ancak politika mezunu ve gazetecilik yapan kişinin kimliği belli değil. Yazı bu kişinin farklı kadınlara yaptığı iddia edilen taciz örnekleriyle devam ediyor ve yine ismi verilmeyen psikoloji bölümünden başka bir erkeğin farklı bir kadına yönelik cinsel baskı, psikolojik şiddet ve tehdit iddialarıyla sürüyor:

“…Yine aynı erkek çevresinden psikoloji bölümünde okuyan bir erkek; bir kadına, cinsel birliktelik istemediği için “Kezban mısın?” diye sorabiliyor. Daha sonra, cinsel birliktelik sırasında, kadının ailesinin muhafazakar olduğu bilgisini tehdit unsuru olarak kullanıyor ve “Seni ailene bunları anlatmakla tehdit edeceğim…”

Bu örnekte de kadına karşı kullanılan fiziksel güç ve tehdit ile cinsel birlikteliği devam ettirme detaylıca anlatılıyor. 
 




Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup kadının kaleme aldığı yazıda ifşa edilen kişilerin üçüncüsü politika - sosyoloji bölümlerinde çift anadal yapan başka bir erkek. Bu kez öne sürülen iddia kadınlara istemedikleri halde sözlü veya fiziksel şekilde temaslarda bulunmak için ısrar etmesi tepki geldiğinde ise onları "ahlakçı" ve "aşamamış" olmakla itham etmesi.

Son örnek ise gazetecilik yapan ve sosyoloji bölümü öğrencisi olarak tanımlanıyor. Bu kişinin de çevresindeki kadınların özel hayatına dair bilgileri kadınların rızası olmadan dedikodulaştırarak kamusal ortamlarda anlattığı, bu yolla kadının itibarını sarsmaya çalıştığı belirtiliyor:

“…Kadınlara "Kezban, türk kadını, ayşe, fatma" gibi kendince onları aşağılayan isimler takarak kadınları cinsiyetçi bir şekilde kategorize ediyor. Kategorize ettiği kadınlara dair basmakalıp, cinsiyetçi tweet’ler yazıyor. Kadınlarla herhangi bir sorun yaşadığında bütün sorunların kaynağını karşısındaki insanın kadın olmasına indirgiyor. feminist kadınlar eril şiddete karşı ses çıkardıklarında onları "drama yapmakla", "duygusal olmakla" suçlayabiliyor…”

Ekşi Sözlük’te gündem olan, farklı yorumlar yapılan bu metnin son bölümü ise yazıyı neden kaleme aldıklarını anlatıyor.

“…Bundan sonra göz yummayacağız! Anında şikayet edeceğiz! Susmayıp o an ifşa edeceğiz! Unutulmamalı ki, burada anlatılanlar yaşadıklarımızın ve patriyarkal üniversite kültürünün sadece bir kesitidir. Bu metni yazan kadınlar olarak üniversitenin bütün birimlerini dayanışmaya davet ediyor ve süreçlerimizle alakalı soruları cevaplamaya hazır olduğumuzu söylüyoruz."

“Eril şiddet ifşası” olarak yazılan ama taciz hatta tehdit gibi suçların işlendiğini öne süren bu metin sosyal medyada da farklı feminist topluluklar tarafından paylaşıldı.

DAHA FAZLA HABER OKU