Erdoğan'dan YKS açıklaması: Sınav tarihlerinin değiştirilmesi kaçınılmaz bir durumdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS sınavı ve diğer konularla ilgili gençlerin sorularını yanıtladı

Fotoğraf: AA

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) neden ertelendiği sorusuna Erdoğan, "Belirsizlikler sebebiyle sınav tarihleri nedeniyle bu tarz tedbirli davranılmaz kaçınılmaz durumdu" cevabını verdi.

Erdoğan, sınav tarihlerinin turizm sektörü için değiştirildiği iddiasına ise "Bazılarının YKS tarihinin turizm sektörünü canlandırmak amacıyla belirlendiğini iddia etmesi tamamıyla spekülasyondu" sözleriyle yanıt verdi.

Erdoğan, sosyal medya üzerinden gençlerle bir araya geldi.

Bir öğrencinin sınav tarihlerinin ertelenme nedenine ilişkin soruna yanıt veren Erdoğan, şu sözleri kullandı:

"Bu tür sınavların tarihleri aylar öncesinden ilan edilir. YKS tarihi de çok önceden açıklanmıştı. Koronavirüs salgını ülkemizdeki her şey gibi sınav takvimlerini de maalesef etkiledi.Sınavın asıl tarihine en yakın zamanda yapılmasının daha doğru olacağı görüşü ortaya çıktı. Sınav tarihi ilk açıklanan tarihe en yakın tarih olarak 27-28 olarak belirlendi"

Sınavla ilgili tüm tedbirlerin alındığını söyleyen Erdoğan, "Gençlerin sadece önlerindeki sorulara ve hedeflerine odaklanmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, kredi ve yurtlar konusunda sorulan bir soru üzerine, 17 bin 450 yeni yurt yatağının hizmete alınacağını duyurdu.

İş bulamayan gençler

Erdoğan, bir öğrencinin "Üniversite okuduğu ve bitirdiği halde iş bulamayan gençlere neler söylemek istersiniz?" sorusuna ise şu sözlerle yanıt verdi:

"İşsizlik, herkes için çok ciddi bir sıkıntıdır. Ülkemizde şehirleşme oranının artmasıyla birlikte tarım kesiminde gizlenen işsizlik kendini belli etmeye başlamıştır. Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyon rakamına dayandı. Eğitim seviyesi yükseldikçe, gençlerin hayata atılma yaşı da ilerliyor. Günümüzde lisans-yüksek lisans derken bu çıta 30 yaşa yükseldi.  Çarpık tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Gençlerimizin hedeflerine uygun iş alanları oluşturmak amacımız. Son 7 yılda yaşanan onca badireye rağmen hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız"

"Türkiye'nin önünde çok büyük bir potansiyel var" diyen Erdoğan, "Önümüzdeki fırsatı değerlendirerek, kendilerini geliştiren, birikimi ve yeteneği ile öne çıkan her gencimize gönül huzuruyla çalışabileceği iş alanı sağlama konusunda kararlıyız. Ancak her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği gibi bir yanlışa da düşülmemesi gerekiyor. Kamunun görevi iş yapmak, kazanmak isteyen herkese ön açmak, destek vermek yol göstermektir. Asıl istihdam özel sektörde, üretimde, ticarette, tarımda olacaktır. Gençlerimizden kabiliyetlerine güvenmelerini geleceklerini özel sektörde aramalarını istiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa iş hazırlığı gibi bir şey söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

Meslek liseleri ve maske üretimine ilişkin Erdoğan, "Bu süre içinde maskeydi, dezenfektandı, tulumdu tüm bunlarla ilgili meslek liselerinin sürece vermiş olduğu desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Meslek liselerimiz boş durmadılar, bu tür maske, tulum bunları üreterek sürece katkı sağladılar. Bundan sonraki süreçte de meslek liselerimiz kendilerine verilen atölyedeki makinelerde daha değişik ürünleri üretme fırsatını bulacaklardır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, "Bu ülkenin tüm çocukları hangi okullarda okurlarsa okusunlar benim evlatlarımdır. İnsan evlatlarını ayırt edebilir mi?" şeklinde konuştu.

"Sosyal medyadan nefret etsek bu kadar yoğun kullanmazdık"

Erdoğan, sosyal medyayı sevip sevmediğini ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Sosyal medyadan nefret etsek böyle yaygın bir şekilde kullanmazdım" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Özellikle gerçekle sırtımızı kapatacak kadar hayattan kopuk değiliz. Ben bir siyasetçiyim. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam söz konusu değil. Günümüzde dijital platformların ve sosyal medyanın ihmal edilemeyecek derecede olduğunu biliyoruz. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter'da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim" açıklamasını yaptı.

"Sosyal medyayı ahlaki zeminde kullanabilmek..."

Erdoğan, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Buradaki asıl mesele, sosyal medyanın ve internet platformlarının her türlü yalan, iftira, sapkınlığın serbestçe dolaşabilir bir mecra haline getirilmesidir. Yanlış içeriği kaldırmadığı gibi düzeltilmesine de izin vermeyen internet mecralarının mahkeme kararlarını da hiçe saymasını görmezden mi geleceğiz? Sİzlerden birinin telefonuna sızılsa, kendinizin ya da kardeşinizin mahrem görüntüleri çalınıp, Twitter ya da Facebook'ta yayınlansa ne olacak biliyor musunuz? Çaresiz kalacaksınız. 

Her vatandaşımızın ve kurumumuzun tıpkı gerçek hayattaki gibi sosyal medyada da itibarlarını koruma hakları olmalıdır.

Tüm vatandaşlarımızın sosyal medyayı etkin ve ahlaki zeminde kullanabilmelerini sağlamak Devlet Başkanı olarak görevimdir. Bu konuda güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlığındayız. Milletimizi sadece içeriğiyle zengin değil, güvenilir bir internet mecrasına yapacağımız yasal düzenlemelerle kavuşturacağız. 

 

Cumhurbaşkanı, konuşmasının sonunda yarınki YKS sınavı için gençlere başarılar diledi.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU