ABD’de salgınla mücadelenin önde gelen ismi Fauci: Siyahilerin orantısız ölmesinde ırkçılığın payı var

Dr. Anthony Fauci, Kongre'de ülkede salgın sürecinin yürütülmesine dair yöneltilen soruları yanıtladı (AP)

ABD'nin en üst düzey bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci salı günü Kongre'de verdiği ifadede, siyahi Amerikalıların Kovid-19 pandemisinden orantısız biçimde etkilenmesinde ırkçılığın da katkısının olduğuna inandığını söyledi.

Enerji ve Ticaret Komitesi'nin denetim oturumunda Illionois eyaletinden Demokrat Kongre üyesi Bobby Rush'ın sorusunu yanıtlayan Dr. Fauci, "Yani, demek istediğim, açıkçası Afro-Amerikalı topluluk uzun, çok uzun süredir ırkçılıktan muzdarip" dedi.

Söz konusu faktörün bu insanların kendilerini içinde bulduğu ekonomik ve diğer koşullara katkısının olmamasını hayal edemiyorum. Yani, Kongre üyesi, cevabım evet.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aylardır yaptığı uyarıda, azınlık topluluklara mensup kişiler için Kovid-19 kaynaklı enfeksiyon ve ölüm riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisan ayında yayımlanmış bir araştırmaya yönlendiren bir linki internet sitesinde paylaşan CDC, "Mevcut veriler, hastalık ve ölüm açısından ırksal ve etnik azınlık gruplar üzerindeki yükün orantısız olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

APM Araştırma Laboratuvarı bu ay yayımladığı bir raporda, ABD'de Kovid-19 kaynaklı olduğu bilinen can kaybının yüzde 24,3'ünü siyahi Amerikalıların oluşturduğunu ortaya koymuştu. Ancak siyahi Amerikalılar nüfusun yalnızca yüzde 12,4'ünü teşkil ediyor.

Diğer taraftan beyaz Amerikalılar oransal açıdan daha iyi durumda. ABD nüfusunun yüzde 62,2'sini kapsamlarına karşın Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybının yüzde 51,7'sini beyazlar oluşturuyor.

Sivil haklar savunucusu liderler ve parlamenterler, siyahi Amerikalıların salgından orantısız etkilenmesinin sebebini, bu insanların sağlık sistemine erişimlerinin sistemli bir şekilde eksikliğine, onlarca yıldır süren ekonomik baskı kaynaklı daha kalabalık konut koşullarına ve diğer faktörlere bağlıyor.
 


Kara Panterler'in Illinois şubesinin kurucularından olan ve uzun süredir sivil haklar savunuculuğu yapan Rush, Kongre kariyerinin önemli bir kısımını siyahi toplulukları etkileyen sorunlara yoğunlaşarak geçirdi.

Rush bu ay civardaki dükkanlar yağmalanırken polis memurlarının kendisine ait bölge bürosunda aylaklık ettiğini gösteren bir videonun yayımlanmasıyla manşet olmuştu.

Kongre üyesi Rush'ın ofisindeki memurlara üstlerinin yağmacılar karşısında geri çekilme emri verip vermediği o sırada belli olmamakla birlikte, Rush ise kendi bürosuna polis memurları tarafından görünüşe göre yaşam alanı muamelesi yapılması karşısında sinirlenmişti.

Rush bu ay gerçekleştirdiği bir basın konferansında, "Yağmacılar o sırada görüş ve müdahale alanları içerisindeki işletmeleri paramparça ederken onlarsa kelimenin tam anlamıyla gidip kendilerine kahve yapma ve mikrodalgamda mısır patlatma -ki onlar benim mısırım- cüretini bile gösterdiler" demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU