Manchester City maçında ırkçı saldırı: Stadın üzerinde "White Lives Matter" pankartı uçurdular

Premier Lig'de Manchester City'nin Burnley'i konuk ettiği maçın başlamasının ardından stadyumun üstünde "White Lives Matter" yazılı pankart taşıyan bir uçak uçuruldu

Etihad Stadı'nın üzerinden uçan uçakta yer alan ırkçı pankart / Fotoğraf: AFP

ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından düzenlenen ırkçılık karşıtı protestolara destek vermek için sosyal medyada başlatılan "Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir)" kampanyası, dünyanın birçok yerindeki spor organizasyonlarında da karşılık gördü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası yeniden başlayan Premier Lig'de yönetim, ırkçılık karşıtı protestolara izin vererek formaların üzerine oyuncu isimleri yerine "Black Lives Matter" yazılmasına karar verdi. Ayrıca Floyd protestolarının simgesi haline gelen diz çökme hareketinin de sertbest olacağını açıkladı.

 

Manchester City-Burnley-AP.jpg
Formaların üzerinde futbolcu isimleri yerine "Black Lives Matter" yazıldı / Fotoğraf: AP

 

Premier Lig'in 30. haftasında Manchester City'nin Burnley'i konuk ettiği maça ise ırkçı pankart damga vurdu.

Oyuncular, George Floyd'un anısına sırtlarında "Black Lives Matter" yazılı formalarla sahaya çıkarken, başlama düdüğünün çalmasının ardından oyuncular dizlerinin üzerine çöküp ırkçılığa karşı tepkilerini gösterdi.

 

Manchester City-Burnley-AP1.jpg
Manchester City ve Burnley oyuncuları, ırkçılık karşıtı protesto için diz çöktü / Fotoğraf: AP

 

Ancak maçın başlamasından kısa bir süre sonra stadyumun üzerinden geçen bir uçak herkesi şaşkına çevirdi.

Bunun sebebi ise uçağın arkasında "White Lives Matter Burnley (Beyazların Hayatı Değerlidir Burnley)" yazan bir pankartın asılı olmasıydı.

 

Manchester City-Burnley-AP3.JPG
Etihad Stadı'nın üzerinde uçurulan pankart / Fotoğraf: AP

 

Bu pankart için kimin ödeme yapıldığına dair resmi bir açıklama yapılmazken, sosyal medyada yaşanan olaya tepki gösterildi. Manchester City oyuncusu Raheem Sterling, "Değişim zamanı" yazılı bir mesajla pankartın resmini paylaştı.

 

 

Pankartın üzerinde isimleri yazılı olan Burnley Kulübü ise devre arasında yayımladıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Etihad Stadyumu'nda yaşanan bu eylemden sorumlu olanları kınıyoruz. Bu eylemin sorumlularının hoş karşılanmayacağını açıkça belirtmek isteriz. Kulüp olarak bu işin arkasında olanlara ömür boyu yasak vermek için yetkililerle birlikte çalışacağız. Burnley Kulübü, her türlü ırkçılığa karşı durmaktadır. 'Black Lives Matter' oluşumunun tamamen arkasındayız. Premier Lig'den, Manchester City'den ve 'Black Lives Matter' oluşumuna destek veren herkesten özür dileriz.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU