Greta Thunberg: İklim krizi mevcut politik ve ekonomik sistemlerle çözülemez

Greta Thunberg, dünyanın koronavirüsten ders çıkarması ve iklim değişikliğine de benzer bir önemle yaklaşması gerektiğini söyledi

Dünya liderlerini iklim krizine yeteri kadar önem göstermedikleri için eleştiren Thunberg daha önce, "İklim krizi için üniversite bitirmeye gerek yok" demişti (AFP)

İsveçli iklim aktivisti, dünyanın koronavirüs pandemisiyle yaşanan gelişmelerden ders çıkarması ve iklim değişikliğine de benzer bir önem atfetmesi gerektiğini söyledi.

Greta Thunberg, herhangi bir “yeşil iyileşme planının” krizi tek başına çözeceğini düşünmediğini söyledi. 

BBC'de yer alan röportaja göre, Thunberg, iklim ve siyahilerin karşı karşıya kaldığı ırkçılık gibi konularda dünyanın “toplumsal kritik eşiği” geçtiğini söyledi. 

İnsanlar bakışlarımızı bu konulardan çeviremeyeceğimizi fark etmeye başladı. Bu adaletsizlikleri halının altına süpürmeye devam edemeyiz.

Thunberg ayrıca koronavirüs tecridinin dinlenmek ve medyanın ilgisinden uzaklaşmak için kendisine zaman tanıdığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Greta Thunberg, İsveç Radyo’su için hazırladığı son derece kişisel programın metnini BBC ile paylaştı. 

İnternet üzerinden de erişilebilecek programda Thunberg, dünyanın en tanınan ünlülerinden biri haline geldiği yıla dair değerlendirmelerde bulundu.

O dönem 16 yaşında olan iklim aktivisti, iklim krizi konusunda kampanyalar düzenlemek için okulundan izin almıştı. Eylül’de New York’taki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak için Atlantik’i yelkenliyle geçmişti. 

Thunberg, zirvede dünya liderlerinin kendisiyle fotoğraf çektirmek için sıraya girdiğini ve Angela Merkel’in fotoğrafını sosyal medyada paylaşmasının sorun olup olmayacağını sorduğunu anlattı. İklim aktivisti, liderlerin gösterdiği motivasyona dair şüpheyle yaklaşıyor. 

Belki de bu onlara, tüm gelecek nesilleri hayal kırıklığına uğratan kendi nesillerinin utancını unutmalarını sağlıyordur. Sanırım bu, gece uyumalarına yardımcı oluyor.

Thunberg, ilgi toplayan konuşmasında dünya liderlerine “nasıl cüret edersiniz” diye hitap etmiş ve dünyanın pek çok yerinde yankı uyandırmıştı. İsveçli aktivist ayrıca, “Boş sözlerinizle hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız” demişti. 

Thunberg, o anın hayatı boyunca unutulmayacak bir an olduğunu bildiğini ve içinde hiçbir şey tutmamaya karar verdiğini söylüyor. 

Duygularımın kontrolü ele almasına ve gerçekten büyük bir şey yapmasına izin verecektim çünkü bunu tekrar yapamayacaktım.

Geriye dönüp baktığında o gün konuşulanlara dair şüphelerini dile getiren Thunberg, “Geriye sadece boş sözler kaldı” diye belirtti. 

İktidardaki kişilerin arasında bile bilgi ve anlayış seviyesi düşündüğünüzden çok, çok daha düşük.

Thunberg, emisyonları gerekli ölçüde azaltmanın tek yolunun gelişmekte olan ülkelerden başlayarak yaşam biçimlerimizde temel değişiklikler yapmak olduğunu söylüyor. Fakat iklim aktivisti hiçbir liderin bunu yapacak cesareti olduğunu düşünmediğini belirtiyor. 

Yeşil, sürdürülebilir, ‘çevre dostu’, ‘organik’, ‘iklim açısından zararsız’ gibi kelimeler bugün çok yanlış kullanılıyor ve bütün anlamlarının hemen hemen hepsini kaybettiler.

Greta Thunberg, koronavirüs pandemisinden çıkarılacak tek pozitif şeyin küresel krizlerle nasıl başa çıkmamız gerektiğini göstermesi olduğunu söylüyor. 

Pandemi, kriz durumunda harekete geçilmesini, gerekli bir kuvvetle hareket edilmesini gösterdi. Bir anda erk sahipleri insan hayatına fiyat biçilemeyeceği için ne gerekirse yapacaklarını söylemeye başladı. İklim krizi ve ekolojik kriz bugünkü politik ve ekonomik sistemlerle çözülemez. Bu bir düşünce değil. Gerçeklik bu.

Thunberg ayrıca insanların aslında etki yaratabileceklerini anlamaya başladıklarını söyleyerek, “İnsanlık henüz yenilmedi” dedi. 

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU