Amacı yüzleşmek... Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Dışişleri Bakanı Peters’in Erdoğan’ın sözleriyle ilgili acil açıklama isteyeceğini söyledi

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters (solda) ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern / Fotoğraf: AFP

50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” sözlerine hem Yeni Zelanda’dan hem de Avustralya’dan tepkiler devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, “Başbakan Yardımcısı Winston Peters bu sözlerle yüzleşmek üzere Türkiye’ye gidecek. Yüz yüze yanlış anlamaların giderilmesine çalışacak” dedi.

Anadolu Ajansı ise Winston Peters’ın ziyaretini, Başbakan Ardern’in “Peters yüzleşmek için Türkiye’ye gidecek” açıklamasını görmeden verdi. Haberde Peters’in "Bu önemli etkinlik, Yeni Zelanda'nın teröre karşı koymada ve anlayış ile dini hoşgörü gibi değerleri yüksek sesle dile getirmede ortaklarına katılmasına imkan tanıyacaktır" sözlerine yer verildi.

Peters, 22 Mart’ta İstanbul’da yapılması planlanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına Etnik Topluluklar Bakanı Jenny Salesa ile birlikte katılacak.

Cami saldırısının ardından gündemi Yeni Zelanda olarak değiştirilen İİT İcra Komitesi Toplantısı’na İran, Libya, Endonezya, Pakistan, Afganistan, Sudan, Katar, Libya ve Somali gibi ülkeler dışişleri bakanı düzeyinde katılacak. Ayrıca birçok ülke de başka bakanları ya da özel temsilci ve büyükelçileriyle temsil edilecek.



Erdoğan'ın sözlerine ve mitingde katliam görüntülerini izlettirmesine ilk tepki Yeni Zelanda’dan gelmişti. Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, Erdoğan’ın seçim mitinginde katliam görüntülerini izlettirmesinin adil olmadığı ve ülke dışındaki vatandaşlarını tehlikeye attığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Mart’ta Çanakkale’de yaptığı konuşmada sarfettiği “Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” sözleri de iki ülke yetkililerinin tepkisini çekmişti.

Erdoğan ayrıca “Bunun hesabını eğer Yeni Zelanda sormazsa öyle veya böyle biz bunun da hesabını sormasını biliriz” ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU