Avustralya'dan Erdoğan'a tepki: Açıklamalar pervasız ve son derece saldırgan

Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Mart'ta "Dedeleriniz geldi, kimi ayakta kimi tabutta geri döndü" demişti

Avustralya Başbakanı Scott Morrison / Fotoğraf: Reuters

Avustralya, Yeni Zelanda’daki cami saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dedeleriniz geldiler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" sözlerine tepki gösterdi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Erdoğan’ı kınayarak açıklamayı “pervasız” ve “son derece saldırgan” olarak niteledi.

Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağıran Morrison ilişkilerde her seçeneği değerlendireceğini dile getirdi. Avustralya Başbakanı, açıklamalara bir açıklık getirilmesini beklediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Herhangi bir adım atmadan Türk hükümetinin yanıtını bekleyeceğim ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim.  Erdoğan sarf ettiği sözlerle Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına ihanet etti. Atatürk, ülkesini modern ve kucaklayıcı bir ulusa dönüştürmek istiyordu ve bu sözlerin bu ruhla bağdaşmadığını düşünüyorum."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın 18 Mart’ta ne söylemişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart’ta Çanakkale’de yaptığı konuşmada "Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Hislerinizi de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü anladık. Biz buradayız, biz Çanakkale'deyiz. 1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul'u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" demişti.

Mitingde katliam görüntülerine tepki

Erdoğan'ın seçim mitinginde Yeni Zelanda'da 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının görüntülerini dev ekranda göstermesi nedeniyle Yeni Zelanda hükümeti de tepki göstermişti.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından bu görüntülerin gösterilmesinin "adil olmadığını" ve ülke dışında yaşayan vatandaşlarını tehlikeye attığını söylemişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU