Dünya genelinde 5 binden fazla bilim insanı, akademideki ırksal eşitsizliği protesto için greve gitti

Eyleme öncülük eden Brian Nord, “Astronomiye ait en karmaşık cihazlardan birine milyonlarca dolar veriyoruz ancak siyahilerin hayatının önemli olduğu bir dünyanın nasıl inşa edileceğine dair tek bir kitap bile okumuyorsunuz” dedi

ABD'de George Floyd'un öldürülmesiyle başlayan gösteriler sürüyor (AFP)

ABD’de siyahilerin polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirmesine tepki için başlayan ırkçılık karşıtı protestolar akademi dünyasını da etkisi altına aldı.

Polisin siyahi George Floyd’u öldürmesiyle alevlenen gösterilerin ardından dünya genelinde sayıları 5 bini aşan bilim insanlarının yanı sıra bazı üniversiteler ve önde gelen akademik yayınlar, bilim camiasında yaşanan ırksal eşitsizliklere dikkati çekmek için çarşamba günü greve giderek hazırlanan online dilekçeye imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC’nin haberine göre Twitter kullanıcıları da bir günlük eyleme, #ShutDownAcademia (Akademiyi kapatın), #ShutDownSTEM (STEM'i kapatın) ve #Strike4BlackLives (Siyahilerin hayatı için grev) etiketli paylaşımlarla destek verdi.

Eylem için açılan shutdownstem.com adlı sitede şu ifadeler yer aldı:

ABD’de siyahilerin öldürüldüğü son olayların ardından beyazların ve siyahi olmayan diğer insanların siyahi karşıtı ırkçılığın kökünü kurutmak için çabalarını artırması zorunluluk arz ediyor. Akademideki düşüncelerimiz ve kelimelerimiz yeni bir öğrenme yöntemine dönüşüyor. Araştırma çalışmalarımız basın bültenleri, kitaplar ve siyahi karşıtı hikayeleri güçlendiren yasal mevzuatlar haline geliyor. STEM’de toplumumuzun her bölümünü etkisi altına alan ve rutin olarak siyahilere karşı silahlaştırılan teknolojileri üretiyoruz.

Grevin planlanmasında öncülük eden astrofizikçi Brian Nord ise yaptığı yazılı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz şu an, siyahi insanlar ve bizlerin yaşayıp çalıştığı seviyenin altındaki koşullar hakkında konuşma zamanı. Kozmoloji bilimi tarihinde astronomiye ait en karmaşık cihazlardan birini inşa etmek için milyonlarca dolar harcıyoruz ancak sağlıklı ve kapsayıcı bir toplumun, siyahilerin hayatının önemli olduğu bir dünyanın nasıl inşa edileceği hakkında bir kitap açıp okumayı bile reddediyorsunuz” dedi.
 


Siyahiler ve Latin kökenliler, kısaca STEM olarak bilinen Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik bölümlerinde kayda değer derecede yetersiz temsil imkanı buluyor.

Pew araştırma şirketinin verilerine göre ABD’de STEM çalışanlarının yalnızca yüzde 9’u siyahilerden, yüzde 7’si de Latin kökenlilerden oluşurken, beyazlar açısından bu oran yüzde 70’i buluyor ve bu kesim diğerlerinden ortama olarak daha yüksek ücretler alıyor.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU