ABD'li polis şefi: Siyahileri gerekenden yüzde 24 daha az vuruyoruz

Açıklamaları tepki çeken yetkili ayrıca, kolluk kuvvetleri arasında sistemli bir ırkçılığın bulunmadığını söyledi

Polis şefi Travis Yates, Tulsa'da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında konuşurken (Tulsa World)

ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölmesinin ardından patlak veren gösteriler sürerken, emniyet birimleri içindeki ırkçı tutumlara dair tartışmalar da devam ediyor.

Oklahoma eyaletindeki Tulsa şehrinin önde gelen topluluk liderleri, kolluk kuvvetleri arasında sistemli bir ırkçılığın bulunmadığını öne sürerek suç istatistiklerine bakıldığında polisin siyahileri "olması gerekenden daha az vurduğunu" savunan yetkiliye tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fox News kanalının haberine göre, Tulsa Polis Teşkilatı’ndan Travis Yates tartışmalı fikirlerini bu hafta The Pat Campbell Show adlı yerel programda dile getirdi.

Yates’e Floyd’un öldürülmesi sonrası yaşanan ulusal çaplı protestoların ortasında kolluk kuvvetlerinin durumuyla ilgili fikri soruldu.

Polis şefiyse kendi görüşünü doğrudan bildirmekten ziyade başka kaynaklardan alıntılara başvurarak bir değerlendirmede bulundu.

Yates yayın sırasında Harvard Üniversitesi’nden ekonomist Roland Freyer’la muhafazakar düşünce kuruluşu Manhattan Enstitüsü’nden Heather Mac Donald’ın araştırmasına atıf yaparak, “Tüm bu araştırmalar, işlenen suçlar dikkate alındığında Afro-Amerikaları muhtemelen yapmamız gerekenden yüzde 24 daha az vurduğumuzu gösteriyor” dedi.

Polis şefi daha sonra bu sözlerine açıklık getirme niyetiyle yaptığı açıklamadaysa bahsi geçen yayının “başkalarının araştırmasına dayalı istatistikler hakkında varsayımsal fikrini yansıtmadığını” öne sürdü.

 


Yates’in değerlendirmeleri yerel yetkililerin kınamasıyla sonuçlandı.

Tulsa Belediye Başkanı G. T. Bynum, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda Yates’in fikirlerini reddettiğini belirterek muhatabını özür dilemeye davet etti.

Bynum, “Aslında böyle bir niyetle söylemediğine inanmak isterim ancak ağzından çıkanlar o sözler toplum destekli polislik faaliyetlerinde yerine getirmeye çalıştığımız her şeye aykırı. Bu kişi ne benim yönetimim ne Tulsa Polis Teşkilatı ne de Tulsa şehri adına konuşuyor. Yaptığı yorumlar inceleme altında. Şayet öyle konuşurken bizim anladığımızı kastetmemişse Tulsalılara bir izahat ve özür borçlu” ifadelerini kullandı.

Tulsa Polis Teşkilatı da bir açıklama yaparak Yates’in değerlendirmelerinin, açılan soruşturma kapsamında İç İlişkiler departmanı tarafından incelendiğini kaydetti.

Açıklamada, “Yates’in sözlerinin teşkilatımızın sunduğu hiçbir programın ya da eğitimin parçası olmadığına açıklık getirmek istiyoruz. Yates’in yorumları Tulsa Polis Teşkilatı’nın misyonu, değerleri ya da politikalarıyla uyuşmuyor” sözleri yer aldı.

 

Independent Türkçe, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU