ABD'de polis şiddetine karşı eylemlere yine polis şiddeti damga vurdu: Yüzlerce vaka kayda geçti

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası yapılan eylemlerde yüzlerce polis şiddeti belgelendi

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan eylemlerin 12. gününde on binlerce kişi çok sayıda kentte sokağa çıkarak protestosunu sürdürdü (Reuters)

ABD'de 25 Mayıs'ta siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi ülke genelinde 12 gündür protesto ediliyor. Ancak polis şiddetine karşı yapılan eylemler yaygın polis şiddetinesahne oldu.

Polis barışçı eylemcilere yönelik aralarında yumruklama, tekmeleme, gözyaşartıcı ve biber gazıyla müdahale hatta polis araçlarını eylemcilerin üzerine sürmek gibi eylemlerde bulundu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Binlerce eylemci gözaltına alındı, bazıları ağır olmak üzere çok sayıda eylemci yaralandı.

Polis şiddetine dair ortaya çıkan çok sayıda rahatsız edici görüntü ve açıklama, ülke genelinde polislerin yöntemlerini değiştirmeye yönelik çok az adım attığını ortaya erdi.

New York'taki eylemlerde sayısız polis şiddeti belgelendi

Sadece New York eyaleti çok sayıda polis şiddetine sahne oldu. 30 Mayıs'ta bir polis aracı, Brooklyn'de eylemcilerin üzerine aracını sürerek birden fazlasını yere serdi.

Bundan bir gün önce bir başka polis memuru, Dounya Zayer adlı kadını eylem sırasında sertçe yere iterek yaraladı. Beyin sarsıntısı geçiren kadın hastaneye kaldırıldı.

New York'taki bir diğer eylemde polis, elleri havada barışçı şekilde duran siyahi eylemcinin maskesini çıkarıp yüzüne biber gazı sıkarken görüntülendi.

New York'a bağlı Buffalo'da iki polis kendileriyle konuşmaya çalışan 75 yaşındaki bir eylemciyi sertçe yere itti. Yere düşüp başını kaldırıma çarpan adamın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis de polis şiddetinden nasibini aldı

George Floyd'u öldürüldüğü Minneapolis kentinde de polis şiddeti görüntüleri sosyal medyada sıklıkla yer aldı.

Videolardan birinde polislerin evlerinin avlusunda duran eylemcilere boyalı plastik mermi sıktığı görülüyor. Minneapolis polisi, kentteki barışçı eylemcilere de plastik mermi, gözyaşartıcı gaz ve ses bombası ile müdahale etmişti.

Perşembe günüyse Philadelphia kentinde polis, barışçı eylemcilere coplarla saldırdı. Görüntülerde polislerden birininin bir eylemcinin başına copla vurduğu ardından başka bir polisin eylemciyi yere yatırdığı görüldü.

Polisin eylemcilere sıklıkla gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği Los Angeles'da da bir polis aracını eylemcilerin üzerine sürerken görüntülendi.

Teksas eyaletinin Austin kentinde ise hamile bir kadının polisin plastik mermiyle karnından vurulması sonrası polis, iç soruşturma başlattı.

ACLU polis müdürlüklerine dava açtı

Sağlık çalışanları ve gazeteciler de polis şiddetinden kaçamadı.

Nieman Journalism Lab'in açıkladığına göre Mayıs ayının son 4 gününde polis en az 140 kez eylemleri haberleştiren gazetecilere saldırdı.

Bazı eyaletlerde polisler şiddet eylemlerinin belgelenmesi sonucu çeşitli disiplin cezaları adlı ve mahkemede çeşitli suçlarla suçlandı.

Ancak vakaların çoğunda polis memurları ya da müdürlüklere herhangi bir yaptırımda bulunulmadı.

Bu durumu değiştirmek için Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) gazetecilere saldırmakla suçladığı Los Angeles ve Minneapolis kenti polisine dava açtı.

Cuma günü ACLU ve "Siyahların Hayatları Önemlidir" hareketi de Washington'daki eylemcilere yönelik polis müdalesi nedeniyle Başkan Donald Trump ve Adalet Bakanı Bill Barr hakkında ayrı bir dava açtı.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU