Siri, Google ve Alexa ırkçılığa dair soruları nasıl cevaplıyor?

Apple, Microsoft, Google, Amazon ve Samsung'un sesli asistanlarının hepsi "Siyahilerin hayatı önemli midir?" sorusuna farklı cevaplar veriyor

ABD'de George Floyd'un ölümü üzerine gerçekleştirilen protestolar sırasında yağmalanan iPhone'ların takip etme teknolojisiyle izlendiği aktarılmıştı (AP)

Apple'ın Siri'si ve Google'ın ses asistanı Siyahilerin Hayatı Önemlidir'le ilgili soruları cevaplamak ve "Her Hayat Önemlidir" cevabının arkasındaki düşünceyi reddetmek için güncellendi.

Spor blogu yazarı David Gardner'ın fark ettiği üzere "Siyahilerin hayatı önemli midir?" diye sorulduğunda Google Asistan'ı, "Siyahilerin Hayatı Önemlidir. Siyahiler bu ülkede herkese tanınan özgürlükleri hak ediyor ve karşılaştıkları adaletsizliği kabul etmek onu düzeltmeye doğru atılacak ilk adım" cevabını verecek.

“Her hayat önemli midir?" sorusunuysa Asistan, "'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' demek her hayatın önemli olmadığı anlamına gelmez. Siyahilerin hayatının diğerlerinin olmadığı biçimlerde tehlike altında olduğu anlamına gelir" diye cevaplayacak.

Siri'yse, "Siyahilerin hayatı önemli midir?" diye sorulduğunda basitçe "Evet, siyahilerin hayatı önemlidir" cevabını veriyor. “Her hayat önemli midir?" diye sorulduğundaysa Siri şöyle cevaplıyor:

'Her Hayat Önemlidir' genelde 'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' ifadesine cevaben kullanılıyor ama aynı endişeleri temsil etmiyor.

Apple'ın sesli asistanı daha sonra "Siyahilerin Hayatı Önemlidir insan hakları hareketi hakkında daha fazla bilgi edinmek için" Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinin internet sitesini ziyaret etmeyi öneriyor.

Öte yandan Alexa'ysa aynı soruyu "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" diye cevaplayacak ve ekleyecek:

İnsanların adaletli, haysiyetli ve saygılı davranılmasını hak ettiğini düşünüyorum.

“Her hayat önemli midir?" diye sorulduğunda Amazon'un sesli asistanı Siyahilerin Hayatı Önemlidir açıklamasının ikinci kısmını okuyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Samsung'un Galaxy akıllı telefonlarında ve Galaxy Home akıllı hoparlöründe bulunan Bixby hem "Her hayat önemli midir?" hem de "Siyahilerin hayatı önemli midir?" diye sorulduğunda, "Buna bir cevabım yok" yanıtını veriyor.

Microsoft'un sesli asistanı Cortana siyahilerin hayatının önemli olup olmadığı sorusuna "Evet" cevabını veriyor. Her hayatın önemli olup olmadığı sorulduğundaysa Vox'ta yayımlanmış makaleden bir bölümle ilişkilendirerek "elbette her hayat önemlidir" cümlesinin altını çiziyor.

George Floyd'un ölümü üzerine yapılan protestoların ardından Apple, Google ve Amazon'un hepsi Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Apple'ın ana sayfası şirketin CEO'su Tim Cook'un mesajını gösterecek şekilde değiştirildi. Cook'un mesajı şöyle başlıyor:

Ülkemizin ruhuna ve milyonların kalbine kazınan bir acı var. Birlikte durmak için birbirimiz adına ayağa kalkmalıyız ve George Floyd'un anlamsızca öldürülmesinin ve ırkçılığın çok daha eskiye dayanan tarihinin haklı olarak kışkırttığı korku, acı ve öfkeyi kabul etmeliyiz.

Benzer şekilde Amazon'un internet sitesinin ana sayfasına da Siyahilerin Hayatı Önemlidir ibaresi eklendi. Amazon CEO'su Jeff Bezos da şirketin siyasi duruşuna katılmayan Amazon müşterilerinin e-postalarının görüntüsünü alıp Instagram'da paylaşıyor.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai şirket çalışanlarına "daha iyi ve daha adil bir toplum yaratmak için birlikte çalışabilecekleri konusunda umutlu" olduğunu dile getiren bir not gönderdi. Şirket "şu an kutlama zamanı değil" diyerek Android 11 işletim sisteminin piyasaya sürülmesini erteledi.

Ne var ki bu teknoloji şirketleri açıklamalarındaki yüzeysellik nedeniyle eleştiriler de alıyor. Amazon hala siyahi, Asyalı ve diğer etnik azınlıkların yüzlerini orantısız şekilde yanlış tanıyan yüz tanıma yazılımı üretirken Google da yakın zamanda sağcıların gözündeki imajını iyileştirmek için çeşitlilik ve katılım programlarını kaldırdığı yönündeki haberleri reddetmek zorunda kaldı.

Öte yandan Apple "ırksal adaletsizlikle ve toplu hapsedilmeyle mücadele etmek için" "Eşit Adalet Girişimi de dahil çeşitli kuruluşlara bağış yaptığını" söyledi ama değeri bir trilyon dolardan fazla olan şirketin ne kadar bağışta bulunduğunu belirtmedi.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) raporuna göre Samsung'un yanı sıra Apple da iPhone üretebilmek için Çin fabrikalarında toplu olarak hapsedilen Müslümanların iş gücünü kullanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU