Prof. Ceyhan’dan öneri: Maskesiz dolaşmaya yaptırım olmalı

"Virüs ilk çıktığı zaman insanlarımız kaygılıydı, zamanla bu kaygı azaldı. Kararında bir kaygı bile yok"

Fotoğraf: İHA

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında en önemli önlemlerden birisi olan maskenin takılmaması durumunda bir yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

CNN Türk’te Mercek Altında programına katılan Ceyhan, maskesiz sokağa çıkılmaması çağrısında bulunarak buna devlet eliyle bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 

“Vaka sayısında beklenen azalma olmadı”

“Maskesiz dolaşmanın yaptırımı olmalı. Sahiller için de kontrol ve yaptırım mekanizması oluşturulmalı” diyen Ceyhan şu bilgileri verdi:

Koronavirüs vaka sayısında artma yok ama beklenen azalma olmadı. 19 Mayıs’tan beri binli rakamlara takıldık. İşte anca 900 civarına inebiliyoruz. Sebebi işte bu sokaklardaki görüntüler… Bunların etkilerini 2 hafta içinde göreceğiz. Olumsuz etkisi olacak. Vaka sayısı artar mı sayı düşmez mi göreceğiz.

“İstanbul’un yüzde 1’i virüs taşıyor”

İstanbul’un yüzde 1’inin Kovid-19 taşıdığını söyleyen Ceyhan sosyal mesafeye uyulmayan görüntülere dikkati çekerek “Haliyle bunlarla karşılaşanların, sosyal mesafeye uymayanları ve maske takmayanların virüsü alma riski var” ifadesini kullandı.

“Nerede yanlış yapıyoruz?”

“Nerede yanlış yapıyoruz?” sorusu yöneltilen Ceyhan, şunları sıraladı:

  • Haftalardır koruduğumuz evde izole ettiğimiz 65 yaş bugün sokağa çıkıyor. Bunların sokaktaki görüntülerle karşılaşması ciddi bir risk oluşturabilir.
  • Virüs ilk çıktığı zaman insanlarımız kaygılıydı, zamanla bu kaygı azaldı. Kararında bir kaygı bile yok. Aldırmamazlık son derece tehlikeli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU