George Floyd'un ölümü ABD'de protest müziğin patlamasına neden oldu

Kendrick Lamar, James Brown ve pek çok sanatçının şarkıları dijital platformlarda büyük ilgi görüyor

George Floyd'un öldürülmesinin ardından, olayla ilgili toplumsal protestoların ışığında gerek eski gerekse yeni protest şarkıların dijital dinlenme rakamları patlama yaptı.

Billboard’da yer alan habere göre özellikle 2 Haziran'da #TheShowMustBePaused (Gösteri Durmalı) ve #BlackOutTuesday (Karartma Salısı) protestoları sırasında büyük ölçüde Spotify'ın Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) çalma listesini yayımlamasıyla, konuya uygun birtakım şarkıların dijital dinlenme oranlarında ciddi artış görüldü.

James Brown'un 1968 tarihli popüler şarkısı "Say It Loud - I'm Black and Proud" (Yüksek Sesle Söyle - Siyahım ve Gururluyum) 58 şarkılık listenin başını çekiyor. Nielsen Music/MRC Data'nın yayımladığı ilk raporlara göre, şarkının bir önceki salı günü (26 Mayıs) dijital dinlenme sayısı 2 binin yalnızca biraz üzerindeyken geçen salı 375 bine yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalma listesindeki en popüler iki şarkıysa 2 Haziran'da milyonluk dinlenme sayılarına ulaştı: Kendrick Lamar'ın 2015 tarihli To Pimp A Butterfly albümünden "Alright" teklisi ve Childish Gambino'nun 2018 Billboard Hot listesinin zirvesindeki şarkısı "This Is America".

Yayımlandığından beri modern bir yurttaş hakları marşı olarak görülen "Alright", bir önceki hafta yalnızca 131 bin kez dinlenmişken salı günü 1 milyon 162 binlik dijital dinlenmeye ulaştı. Bu, yüzde 787 oranında bir artış anlamına geliyor.

Kışkırtıcı klibiyle iki yıl önce interneti kasıp kavuran This Is America'ysa salı günü daha da çok çalındı ve 7 gün önce 273 bin dinlenirken, yüzde 570'lik artış göstererek 1 milyon 826 binlik dijital dinlenme sayısına ulaştı.

Polis saldırılarına yönelik birkaç yeni şarkının dinlenme sayıları da salı günü büyük artış gösterdi. Bu şarkılar arasında The Game'in Michael Brown anısına kaydettiği "Don't Shoot" (şarkıda Rick Ross, 2 Chainz, Diddy, Fabolous, Wale, DJ Khaled, Swizz Beatz, Yo Gotti, Currensy, Problem, King Pharaoh ve TGT de yer alıyor), Vic Mensa'nın "16 Shots" ve Killer Mike'ın "Don't Die" şarkıları da var. Hepsinin dijital dinlenme oranları bir hafta öncesine göre büyük artış gösterdi.

YG ve Nipsey Hussle'un 2016'da, o zamanlar yakında 45'inci ABD Başkanı olacak Donald Trump'a karşı yayımladıkları şarkıları "FDT" de önceki salıdan (26 Mayıs) bu yana dijital dinlenme sayısında yüzde bin 106'lık yükseliş yaşadı.

Daha eski şarkılar da 2 Haziran Salı günü benzer bir dinlenme artışı gösterdi. Bunlar arasında Harold Melvin and the Blue Notes'un bir önceki haftaya göre yüzde bin 363 oranında daha fazla dinlenen "Wake Up Everybody" ve the Five Stairsteps'in yüzde 262 oranında artış gösteren "O-o-h Child" şarkıları gibi önemini hâlâ koruyan iki 70'ler soul klasiği de var.

Bu arada rap'in altın çağından hiç eskimeyen iki agresif protest parçanın, Public Enemy'nin "Fight The Power" ve N.W.A'nin "F--k tha Police" parçalarının dijital dinlenme sayılarında nispeten daha az bir artış yaşandı.

Bunun nedeni muhtemelen Spotify çalma listesinde alt sıralarda yer almaları. Ancak hafta boyunca bu şarkıların tüketimi kademeli olarak büyüdü ve bir önceki haftaya göre dijital dinlenme oranlarında "Fight the Power" yüzde 858'lik, "F--k tha Police" yüzde 655'lik artış gösterdi.

 

Billboard

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

DAHA FAZLA HABER OKU