Britanya'da ırkçılık karşıtı eylem düzenleyenler: Polis, tecrit sırasında siyahileri ve etnik azınlıkları hedef alıyor

ABD'deki eylemlere destek veren protestocuların, "Birleşik Krallık masum değil" sloganı attığı aktarıldı

ABD'de George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolara Britanyalı futbol takımı Liverpool oyuncuları da destek verdi (AFP)

Birleşik Krallık’ta ırkçılık karşıtı eylemleri düzenleyen protestocular, tecrit sırasında polisi adaletsiz biçimde siyahileri hedef almakta suçladı ve bu hafta gösterilerin düzenlenmesi için çağrıda bulundu. 

ABD’nin Minnesota eyaletinde beyaz bir polis yetkilisinin dizini ensesine bastırdığı siyahi George Floyd’u öldürmesinin ardından ülke geneline yayılan protestolar ABD dışında da yankı buldu. Cumartesi ve Pazar günleri Birleşik Krallık’ın Londra, Cardiff, Manchester ve Nottingham kentlerinde de protestolar düzenlendiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’deki gösterilere destek vermenin yanı sıra Britanyalılar tecrit sırasında siyahilerin, Asyalıların ve etnik azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde polisin artan biçimde durdurup arama yapma faaliyetlerine karşı öfkelerini dile getirdi. 

The Guardian, geçen hafta İngiltere’de azınlık gruplarına mensup kişilerin koronavirüs kuralları kapsamında beyazlardan yüzde 54 daha fazla para cezasına çarptırıldığını ortaya koymuştu. 

Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen eylemlerin çağrısının herhangi bir organizasyona dahil olmayan genç siyahiler tarafından gerçekleştirildiği aktarıldı. Protestocular, Birleşik Krallık’taki kurumsallaşmış ırkçılığa ışık tutmak istediklerini belirtti.

“Siyahilerin Hayatı Önemli” (Black Lives Matter) pankartları taşıyan protestocuların, eylemler sırasında “Birleşik Krallık masum değil” diye slogan attığı ifade edildi. 

The Guardian’a konuşan polis kaynaklarından birinin, sosyal medyada yayılan ve polisin sert müdahalesini gösteren tekil bir olayın problem yaratabileceğini ve mevcut atmosferin aniden alev alabileceğini belirttiği aktarıldı.

ABD’de yaşananların buradaki etkisine dair endişe duyuyorum. Tek bir olay her şeyi başlatabilir.

Pazar günü Londra’da gerçekleştirilen eyleme katılan 18 yaşındaki Aima, “Bir hashtag başlattım ve bir anda yayıldı. Bunun gerçekleşmesini beklemiyordum. Bana ilham veren Birleşik Krallık’ta maruz kaldığım acılar oldu. 10 yaşındayken buraya Nijerya’dan geldim ve gelir gelmez polis ve etrafımdaki insanlar tarafından çok fazla ayrımcılığa maruz kaldım. İnsanların Birleşik Krallık’ta bizim de acı çektiğimizi anlaması gerekiyor” dedi.

Londra Polis Teşkilatı sözcüsü, “Kovid-19 tecridi sırasında uygulanan arama faaliyetlerinin kasten belirli grupları hedeflediğine yönelik bazı grupların endişe duyduğunu anlıyoruz. Durumun kesinlikle bu şekilde olmadığına yönelik bu toplulukları temiz edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ancak bu zorlu dönemde suçla mücadele etmek ve Londra’yı güvende tutmak amacıyla etkin devriyelere ek yapıldığı için son haftalarda arama faaliyetleri arttı.

Londra Polis Teşkilatı, protestolar sırasında 23 kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU