Türkiye Varlık Fonu’na borçlanma yetkisi verildi. Fonun satışa çıkarıldığı eleştirileri var

SPK'nın yeni tebliğiyle Varlık Fonu’nun da borçlanma senedi çıkarmasına imkan tanındı

Türkiye Varlık Fonu 2016'da kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek amacıyla kuruldu 

Türkiye Varlık Fonu "Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği" kapsamına alındı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nca (SPK), yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde yapılan değişiklikler ile yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20'lik sınır kaldırıldı. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu da fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan muaf tutulan kurumlara eklendi.

Daha önce, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları faydalanabiliyordu.

Değişiklik sosyal medyada “Varlık Fonu satışa mı çıkarılıyor?” şeklinde eleştirildi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Twitter’dan yaptığı açıklamada “Varlık Fonu bir varlık durumunu ifade etmez. Sadece kredi çekebilmek için oluşturulan bir ipotek güvencesi fonudur. Varlık Fonu adı altında memleketin en önemli hazinelerini ipotek ettiler şimdi de geleceğimizi satıyorlar” ifadelerini kullandı.


Bu yönde çok sayıda mesaj paylaşıldı. Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay ise tebliğ değişikliğiyle ilgili “Varlık Fonu satılıyor gibi yorumlar görüyorum, bunlar doğru değil. Aksine, Fon'un yatırım yapması için gerekli düzenlemeleri yapıyorlar. Tersi yani” ifadelerini kullandı.
 


THY, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bankası, BOTAŞ, PTT, Türksat, ETİ Maden, ÇAYKUR gibi birçok şirket ve kuruluşun bünyesine dahil edildiği Türkiye Varlık Fonu Ağustos 2016’da kuruldu.

Varlık Fonu’na devredilen şirketler fona devredilmeden önce Sayıştay denetimine tabi iken devirden sonra Sayıştan denetiminden çıkarıldı. 

Dünyadaki uygulamalarına bakıldığında varlık fonları cari fazlayı yatırıma yönlendirmek ve borç vermek için kullanılıyor. Son değişiklikle birlikte cari açık veren Türkiye'de ise Varlık Fonu’na borçlanma yetkisi verildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU